A ja myślę, że przesadzacie i piksele mają duży potencjał. Nie można rozpatrywać użyteczności wzorów wg gustu, estetyki, oryginalności itp, itd. No chyba, że do ASG, tudzież zlotowego lansu. Na potwierdzenie wrzucę tendencyjne (zaległe) foty z porównania mapata i cifry tzw zielionej.
(patrz temat o cifrze) http://rusmil.net/forum/discussion/1297/1/zielona-cyfra-a-marpat/
No nie można rozpatrywac w ten sposób - i sama cyfrowość też nie ma nic do skuteczności. Tu brak kontrastu i makrowzoru. Wcale nie rozbija sylwetki to kamo.
Podbnie zreszta jak MARPATY, UCP itd.
Osobiście widziałem jeden kamuflaż pikselowy, który zrobił na mnie ogromne wrażenie - jakiś amerykański twór, pustynny - z dystansu ~10m wyglądał jak kolejny kawałek pustyni.
To tak w odniesieniu do kamuflaży pikselowych - bo 'cyfra' nie zachwyca - co zresztą był pisane nie raz.
A ja przyznam, że mnie zachwyciła cyfra (jesienią jest świetna). Nie zachwycać może to co nazywamy digital florą. Bo oczywiście pikselowe nie znaczy lepsze z założenia. Pikselowe wzory do tego znacznie mniej się między sobą różnią (nie licząc kolorystyki), przez co samo narzuca się, że to kopia.
Mam wrażenie, że powielamy już prowie stereotyp: pikselowe, znaczy hamerykańskie, znaczy złe. A po co tak upraszczać;) Ja uważam, że to dobrze, że różne armie testują i niektóre wprowadzają pikselki, jeżeli są lepsze od wzorów starych. Gorzej jak nie są, ale co zrobić - nam tylko przyglądać się z boku.
Pikselki lepiej maskują w ruchu i na bliższych odległościach generalnie, ale uważam, że tradycyjne maskowanie lepiej wypada w zestawieniu.. Wg. mnie ten wzór jest średni.
To, że na finach i vegetato nie ma pikseli możesz sprawdzić sam:) To że zostały "zainspirowane" wzorami "cyfrowymi" to prawda jak sądzę. To czy to dobre kamo? - raczej tak. Większość tak uważa. Czy się komuś podoba. Cóż, de gustibus non est disputandum i nie potrafię cię przekonać. I to chyba tego typu kwestia napędza tę dyskusję. Pass
Fin to mało powiedziane, że dobre do lasu idealne :). Jak wygląda M/05 to wiem, Vegetato nie widziałem na żywo to nie wiem czy ma piksele czy nie ma.
Autor cytatu: MROOVCzy się komuś podoba. Cóż,de gustibus non est disputandumi nie potrafię cię przekonać. I to chyba tego typu kwestia napędza tę dyskusję. Pass
Mnie do pikseli przekonywać nie musisz, bo nie są złe. To czy mi się podobają czy też to moje zdanie i nie wnosi nic do tematu :). Miałem okazje widzieć jak działa MARPAT i plamiaste kamuflaże (Fleck, DPM, Panterka itp) w lesie nie jeden raz i działa tak jak pisałem wcześniej.
tak mi sie tez przypomina ze t jakis konkurs byl - gdzie producent dla kazdej druzyny zapewnil inne kamo :) i z tego co tez mi kolacze sie w glowie byly rozne ciekawe mutacje platana i eichenlauba ktorych juz sami niemcy narobili duzo :)
Dokładnie te zdjęcia z bratuszki to ''Zawody grup rozpoznawczych po taktyczno specjalnej gotowości w wojskach powietrzno desantowych. http://www.bratishka.ru/gallery/pskov072007/ - Tutaj galeria ale startowały oddziały różnych formacji np. z Wojsk Wewnętrznych. A portal i gazeta ''Bratuszka''
jest poświęcona SPECNAZOWI MWD.