Dokładnie mundur letni wzorowany na amerykańskim ACU .Sam mundur to też nowość przynajmniej wcześniej nie było go na stronie.A buty to Bates Sport Taktyczny cholewka 8 .
Nie wydaje mi się żeby to była jakaś regularna budżetowa milicja/policja .Bałkany były w Radzieckiej później Rosyjskiej strefie wpływów .
Więc jakimiś kanałami mogło dotrzeć do Albańczyków (mogą to być np. Albańczycy z Kosowa )
Moim zdaniem zdjęcie wygląda tak, że równie dobrze mógłby mieć TTsMKK (TCMKK) przełożony przez ramię jak jakiś szalik czy ręcznik (nie mam pojęcia w jakim celu).
Opis z camopedii nad TTsMKK- zachowałem oryginalne tłumaczenie Google:
"Wprowadzanie usług później w czasie wojny (1944) był tritsvetnyi makirovochnyi kostium kamuflirovannyi lub jednolite TTsMKK, wydrukowane w unikalny trójkolorowy kamuflaż zakłócenia. Nakładanie wzoru zielone i ciemnozielone liście na bazie żółto-tan włączone "stopniowy" koncepcji, które klasyfikują wielu sowieckich wzorów lat. Podobnie jak wcześniej mundury, takie same MKK / mundury MK stylu zostały wyemitowane w ten schemat, zazwyczaj zarezerwowane dla rozpoznania, snajper i jednostek granicznych oraz w czasie wojny w 1950. Ten wzór został następnie eksportowane do Albanii , gdzie podawane z ich elitarnych jednostek w latach 1990."
Hahaha elitarna jednostka :D
Z drugiej strony tam ktoś napisał że sobie jajca robi ten kolo który ma ten album i że to mu "śmierdzi serbem".Więc cień podejrzenia jest ale z innej jeszcze strony to ten człowiek ma raczej same sprawdzone zdjęcia, bo jest z tego co wiem jakimś reporterem.I robił różne zdjęcia różnym stronom konfliktu.
Jeżeli jest napisane, że to kamo eksportowano do Albanii w latach 90-tych, a my tu mamy zdjęcia Albańczyka w jakimś ciuchu w palmie, to wydaje mi się, że wniosek jest dosyć prosty :)
taka ciekawostka, może nie do końca w temacie, ale...
Jeden z Technologów w mojej firmie chodzi w fartuchu z wzorem maskującym (zabawnie to wygląda), który bardzo mi przypomina jakąś wariację na temat TTsKO. Co myślicie o tym ?