Ok przepraszam mój błąd... to nazewnictwo na necie jest czasem bardzo zagmatwane albo po prostu nie doczytałem. Ale wszyscy wiedzą o jaki wzór maskowania mi chodziło. Kazik tam to dokładnie sprecyzowałeś :)
Ale się podgrzała dyskusja :) Fajna strona u Owcy, nawet nie zwróciłem uwagi na nią przeglądajac Frontowca.
Dla mnie hitem jest Sumrak cyli Ruska Cyfra wobec nagminnego napływu ruskich cyfrowych kamuflaży.
Jednak "Ruska Cyfra" jest tylko jedna - i jest nią Sumrak :)
A co do camo na zdjęciu to wg hamerykańskiej nomenklatury: "Reed", popularnie "SKOL" miejski tak jak i nazwa munduru (nie mylić ze SKLONem), a oficjalnie "серый подлесок" jaki pisze producent.
Za to kamizelka jest w SMK i koniec !
Co do nazw amerykanskich, co się dziwicie że są beznadziejne? W końcu przecietny amerykanin sądzi że w Paryżu jest 10 wieży Eiffla :P. Jak najbardziej popieram polskie i ruskie nazwy kamo.
może na początek coś takiego ?
nazwy często sam kompilowałem, więc proszę na poważnie tego nie brać.
możecie dodawać komentarze. Być może uda się nam ustalić jakieś wspólne nazewnictwo ?
Bastion? Flora gorka? Gdzie druga strona KLMK? Gdzie Lies (który nie jest chamską kopią woodlanda)? Palma Lato (toż to Palma + ameba)?
Zestaw ładny, ale na pewno nie może być to zrealizowane jako album picassy.
Szczególnie, że sporo wzorów wartych jest szerszego opisu (tak jak to zrobiono z eichenlabami i jegerem) i występuje w kilku (jak nie kilkunastu) wariantach kolorystycznych (zamierzonych lub nie).
No i zdjęcia powinny być w lepszej jakości, by można było dopatrzyć się specyficznych różnic.
Np. czy Skol jest wzorowany na holendrze czy na brytolu.
"proszę na poważnie tego nie brać" napisałem przecież. Świadom jestem szeregu błędów jakie tam występują. Oczywiście, że nie może to być w formie albumu picasy.
Jak wejdziemy w taki szersze opis to nie będzie tego końca, bo zwykłe flory, czy duboki lub butany tez miały naście wersji, w zależności od tego czy farby mniej czy więcej.
Można zaproponować by użytkownicy forum robili i przesyłali zdjęcia kamo, podobnie jak spływały foty na konkurs.
Oczywiście wymagałoby to ustalenia standardów jak np: odległość obiektywu od materiału, lampa lub bez, wielkość zdjęcia itd. Na podstawie takiego zbioru można zacząć budować bazę próbek....
no, a skol na flecku wzorowany- chyba chodziło Ci od smoga
Pisząc "Szersze opisy" miałem na myśli takie artykuły jak eichenlauby i jegery, bo wzór kamuflażu to jedno, ale geneza/czym inspirowany, zastosowanie to zupełnie inna kwestia. No i warto wspomnieć o ciekawostkach związanych z danym wzorem (jak ta czerwona barwina, czy amerykańska kopia KLMK użyta w rambo i jeszcze jednym filmie)
Nie ma sensu prezentować wszystkich możliwych kombinacji, szkoda miejsca i czasu na zbieranie ich.
Warto jednak zrobić zestaw przykładowych wariacji, wraz z uzasadnieniem czy jest to planowany wariant (ss summer, ss autumn), czy wypadek przy pracy (flory - a tu też nie każda, vsr'y, kzs'y)
Siema, mam pytanie: jak ogólnie sprawują się ruskie kamuflarze? Tzn. czy ktoś robił jakieś zestawienie ich uzytecznosci w paru testowych warunkach np. w lesie lesciastym, iglastym i mieszanym latem jesienia i wiosną i pare różnych kamo w tych samych warunkach? Macie może link do czegos takiego czy nikt sie nie pokusil?
@styrbjorn
Rosjanie mają tyle kamuflaży, że na każde warunki coś się znajdzie. Ich skuteczność jest często bardzo wysoka (np. SS-Lato - przez większość roku maskuje bardzo, bardzo dobrze), ale porównań sensownych nie widziałem. Niby jest camotest.de, ale moim zdaniem te ich testy są ... no kiepskie. Niby dużo fot i jest co porównywać, ale na większość kamuflaży na ich zdjęciach z tych paru(-nastu? -dziesięciu?) metrów wyglądają identycznie.
Dzieki Kazik za odpowiedź, a jak ogólnie wszelkie bieriozki/srebrne/żółte liscie się spisują? W sumie są to najfajniejsze ruskie kamuflarze bo unikatowe i bardzo charakterystyczne.
Brzoza jest moim zdaniem bardzo dobrym kamuflażem. Wystarczy dopasować kolorystykę do otoczenia (gęsty las liściasty podczas lata - "srebrny liść", lato z mniejszym gąszczem i nieco jesieni - brzoza jak ze zdjęć Terenowego, jesień i bezśnieżna zima - "Żólty dubok" lub "Pogranicznik"*)
* - nazwy zaczerpnięte z FAQ Frontowca, bo w sumie innych za bardzo nie znam
no to mysle, ze zestaw partizan-m oraz sumrak w srebrny lisc zaspokoil by chyba potrzeby czajenia sie w prawie kazdych warunkach w naszym klimacie, co?
Bardzo podobne, ale obstawiałbym, że to nie Spectre. Kolory jakieś takie brązowsze, chociaż to może się różnić. Układ pikselków mi jakoś nie do końca pasuje. W spectre skupienia pikseli tworzą nieregularne "owalne plamy" o różnej barwie/odcieniu, a mundury ze zdjęć mają te "plamy" bardziej horyzontalnie jak np w marpacie. Właśnie, wygląda to bardziej jak konwersja kolorystyczna marpata. Mundur też jakoś nie do końca pasuje do żadnego ze Sposnowych (może МДД-3 ale spodnie jakieś inne).
Ja mam słabe oczy - zdjęcia są zbyt niedokładne, żeby stwierdzić z całą pewnością:)
Zdjęcia swoją drogą ciekawe.
Też mi się wydaje, że ten wzór ze zdjęć jest bardziej MARPATowy niż SPECTRowy. Ale już dawno nie patrzyłem na zdjęcia pod kątem kamuflaży i pozapominałem jak je poznawać :D