@iwan, tak to ttsko - wiem ze nazywano je dubokiem, ale tak tez nazywali inne kamo, jesli masz mozliwosci pogrzebac w rosyjskich zrodlach i wzbogacic tu nasza wiedze o kamuflazach to jestem podwojnie za :)
baju123 - to samo chciałem wkleić. :P
Wygląda na jugosłowiański magazynek, prawdopodobnie od Zastavy M76. http://www.allegro.pl/item623088098_przybornik_do_swd.html - od tego samego sprzedawcy, więc zadaję pytanie czy to jest radziecki czy jakiś inny?
To zależy do czego TO potrzebujesz :)
Jak do postawienia na półce to.... jak dla mnie kicha (no chyba że zbierasz puszki) :) jak do rekonstrukcji CZEGOŚ .... to, to co wyżej :),
no chyba że masz coś z rurką 122 lub 152 to możne do skompletowania ...., lub rakietkę o nieco większym fi na zapalniczek lub pośredniaka.... :)
A kamuflaż się nazywa palma.Maskałat z czasów II wojny poprzednik KZM,KLMK,KZS,Partizanow ,Surmaków
Odsyłam do tego linka tu nieco więcej o kamuflażach ZSRR.Co ciekawe jest napisane że palma to pierwszy cyfrowy kamuflaż na Świecie !!!!!!
edycja:
to jest to: http://www.kamouflage.net/camouflage/00069.php
ponadto podobne kamo używały polskie wojska - wzór był trochę, inny kolory takie same i nazywany był wzorem koperkowym (również, a może tylko on)
Tak zwie się Listwiennyj. Była także wersja w brązowym odcieniu. Co sugerowałoby, że brąz to listopad a zieleń lato. Występował jako kombinezon i dwuczęściowy maskałat. Także wprowadzono model połączony ze wzorem Ameba. Ale ten z aukcji dziwnie drobny jest. Więc możliwe, że to coś wcześniejszego. A zwało się to MKK - maskirowocznyj kamuflirowannyj kostjum.
Palma to to, co się wydaje MROOVie. Pochodzi z 1944 roku.
Koperek nie był pikselowy.
Palma nie jest to pierwszy cyfrowy kamuflaż! To, że ma charakterystykę plam jak w cyfrowym nie znaczy, że nim jest. Definicja kamuflażu cyfrowego jest nieco inna. Powiedzmy, że to analog. Ale nie piksel.
W "Zwiezdzie' mieli właśnie ten.
Jest to standardowa kamizelka ratunkowa АСЖ-58. Używana często przez lotnictwo morskie. Ale także w każdym innym rodzaju wojsk lotniczych. Także w lotnictwie cywilnym.
W lotnictwie myśliwskim częściej spotkać można kamizelkę АСП-74, która jest nieco bardziej komfortowa.
Miotaczyk ten zowie się LPO-50 i jest jakimś tam potomkiem ROKS-ów :)
Miał swoje "5 minut" w historii uzbrojenia AR do czasu wprowadzenia RPO-A i następnych...