Robaki, bajdurzysz oj bajdurzysz.
W moim AK74S ślicznie wyprowadziłem akumulator do kolby, a drewienka wymieniłem sobie na risy.
Od razu zaznaczam - nie mam żadnej posranej kieszeni taktycznej na kolbie - wszystko się ładnie mieści w ramie.
Risy nie są koszerne bo akurat mi nie zależało - ale to kwestia zasobności portfela i chwili na rynku.
Oj ja też miałem wyprowadzoną instalację do kolby i baterię ukrytą w oryginalnym opakowaniu opatrunku w kolbie ramowej wypchanym dodatkowo jakimś badziewiem, że praktycznie nie było widać czy to batka w kolbie czy opatrunek. Dodatkowo po obkręceniu tego opaską uciskową full koszer. Ale nie bawią mnie już półśrodki, a posiadanie koszernego VFC AK74S bez bocznego montażu cieszy i nie chcę go przerabiać (na który specjalnie czekałem i skręcałem się z niecierpliwości podczas gdy inni już byli szczęśliwymi posiadaczami modeli z montażem). Teraz już VFC takich nie robi i jest już praktycznie nie do dostania.
Za to po latach śmiania się z orisowanych potworków przyszedł czas że i real-steel jest orisowany i nie razi to już tak jak kiedyś.
Więc i ja chciałbym nabrać punktów lansu i przyczepić sobie to i owo, a batkę bez żadnych sztuk schować w kolbie :)
Autor cytatu: robakiTeraz już VFC takich nie robi i jest już praktycznie nie do dostania.
no jak to, Karol
u mnie dostaniesz...potrzymać :D a z Łowcy zrobimy granatamiota dając Mu wszystkie granaty do noszenia hehe
tylko musimy znów się zebrać :)
wracając do tematu zawsze będą takie dylematy
a gdy wejdzie w grę przerobione suwadło przy AKS i przemożna chęć pozostania przy ramie...
@Robaki - twój wybór. Ja swój montaż demontowałem na czas reko, a w jego miejsce wkręcałem przygotowane zaślepki.
Ostatecznie możesz dorwać pełną kolbę, zdemontować zwalniacz i w niej trzymać :)
Po prostu chcę zostawić AK74Sa na reko, golasa z koszer drewienkami etc.
Na potrzeby strzelanek i tuningu sprawić coś ultra-modern-alfa-specnaz-featuring-devgru-ris-magpul-adjustable-rusak-frontsight.
A więc AK74M pełna kolba na dużą baterię, montaż i czarne wykończenie.
Ponieważ jakiś czas nie interesowałem się nowościami w ASG interesuje mnie co teraz w ogóle można dostać?
Z lepszej półki, Inokastu już nie robi, VFC już nie robi, Cymę, CA i Boyi znam i nie chcę, jest jakieś LCT z zielonym plastikiem dziwną stałą kolbą i co dalej można począć?
Nie wiem czy to jest na miejscu,ale zakupiony Yunker kilka miesiecy idzie w przyszlym roku pod nösz speca srawaniek i toczeniem i bedzie zmiana płci z gazowej na elektryczna
Niemniej w rekach jest idealny,na czesciach w 90% real wiec jesli chcesz Kamil to ci wlepie kilka fotek jak i co wraz z Obzorem na szynie,bo jest to tez jakas alternatywa przeciez
Chcesz?
Autor cytatu: PotfurRobaki, bajdurzysz oj bajdurzysz.
W moim AK74S ślicznie wyprowadziłem akumulator do kolby, a drewienka wymieniłem sobie na risy.
Od razu zaznaczam - nie mam żadnej posranej kieszeni taktycznej na kolbie - wszystko się ładnie mieści w ramie.
Risy nie są koszerne bo akurat mi nie zależało - ale to kwestia zasobności portfela i chwili na rynku.
W razie czego, stuk puk i mam reko.
Zaprezentujesz fotki przejścia kabla z "body" do kolby?
Czy ktoś może ćwiczył przełożenie kabli do składanej kolby w "czarnych" AK (74M, 105 etc)
w wsadzenie tam baterii kosztem nieskładania kolby?
Najlepiej w Boyi RK05 albo VFC ?
A czemu wsadzenie baterii miałoby się odbyć kosztem składania kolby? Wywiercić dziurkę na kabel do baterii i wsadzić do kolby jakiegoś małego, płaskiego lipola 7.4V i powinno być git.
Autor cytatu: robaki[quote]Zaprezentujesz fotki przejścia kabla z "body" do kolby?
Oto ono
PS. W tym lub następnym tygodniu będę zmieniał ułożenie kabla, bo znalazłem kilka newralgicznych miejsc gdzie z czasem pojawią się przetarcia/przebicia izolacji.
Dzięki o to mi chodziło. Tez tak miałem ale mim dodania gumowego "termokurczu" w miejscu przejścia kabla przetarł się dosyć szybko. Dlatego wg tego co pisze Mietek nie polecam częstego składania kolby.
Czy w składanej kolbie z tworzywa (AK74M) zatrzask jest identyczny? Też tylko połowa tylnej ścianki ma zatrzask (jak na fotce Potfora) a powyżej zatrzasku można przeprowadzić kable?
Interesuje mnie VFC i Boyi.
@Robaki - musiałeś mieć syfny przewód - zdjęcie robiłem na twoją prośbę a kable mają niemal 2 lata.
Jedyne miejsce gdzie mam "dziury" w izolacji to pod pokrywą - termokurczki nie było a teraz będzie termokurczka i siatka ochronna.
Jak na mój łeb, to zatrzask MUSI być taki inaczej kolby nie złożysz bo GB blokuje.
Sam jak bym miał pełną kolbę, to bym z miejsca zmienił, bo mi opaska obrzydła :)
Pytanko do posiadaczy - czy w VFC AK-74M i prawdopodobnie AK-105 mają inną powłokę niż seria tradycyjnych AK74 tej firmy?
Nie miałem dawno w rękach i po prostu nie mogę sobie przypomnieć, a z fotek AK-74M i 105ki są jakieś takie matowe i mniej czarne niż np. AK-74S czy AK-74U. Coś jakby fosfatowane a nie malowane czarną farbą ?
@Robaki, różnice są między kolejnymi seriami samych AKS74. Już na gołe oko widać różnicę między moją wersją (późna) a wersją Kazika (jeden z pierwszych).
Bo jak patrzę z kolei na ostre AK74M to są raczej błyszczące, może nie tak jak AK74 ale na pewno nie fosfatowane ani tak matowe jak VFC. Dlatego pytam co byłoby bardziej koszer - czy AK74N od VFC przerobiony na AK74M czy oryginalny AK74M tejże firmy?
Inni producenci robią wszystko czarne błyszczące więc się nie pytam :)
Łatwiej kupić AK74M i przemalować, bo z tego co pamiętam jest parę detali konstrukcyjnych, które trudno odwzorować przerabiając starsze modele.
Nie podam konkretów, bo jestem leniwy i gdzieś już je wymieniałem na forum.
edycja:
Nie znalazłem posta z podsumowaniem, więc tworzę listę z pamięci.
Poprawne dla AK-74M w replice VFC:
- pokrywa,
- inny korpus (dziwne wzmocnienie z lewej strony),
- poprawny element blokujący rurę gazową (chodzi o ten wichajster, którym kręcimy, nie pamiętam jego nazwy)
Co jest nie tak:
- nie ma bulbulatorów :(
- brak oznaczeń Iżmaszu na kolbie,
- mój egzemplarz miał niepoprawną datę z boku korpusu (80ty któryś)
Czego nie jestem pewien:
- kolanka gazowego (samego kształtu, a nie bulbulatorów)
- podstawy muszki (j/w)
Poprawne dla AK-74M w replice VFC:
- pokrywa - widziałem w ostrych pokrywy i z AK74 i róznież gładkie bez daszka jak AK47, ale nie róbmy reguły z wyjątków
- inny korpus (dziwne wzmocnienie z lewej strony) - to wzmocnienie widziałem w RPK i niektórych AK74M.
W AK74M VFC jest dodatkowy pin w tym miejscu poniżej podstawy szczerbinki, na prawo od dwóch nitów znanych z AK74.
Ciekawy że ostre go nie mają. "Pinologia" AK74 i 74M jest identyczna.
- poprawny element blokujący rurę gazową (chodzi o ten wichajster, którym kręcimy, nie pamiętam jego nazwy)
To jedynie VFC tak ma, reszta replik ma identyczne dla wszytskich modeli jak AK74.
Co jest nie tak:
- nie ma bulbulatorów :(
- brak oznaczeń Iżmaszu na kolbie,
- mój egzemplarz miał niepoprawną datę z boku korpusu (80ty któryś)
Czego nie jestem pewien:
- kolanka gazowego (samego kształtu, a nie bulbulatorów)
- podstawy muszki (j/w)