Zgadzam się z Iwanowem kupiłem raz ten magazynek i przy RK-02 z baterią 9.6 firefox nie podawał prawie w ogóle kulek. Więc raczej druma kupić. Albo jak mówi Potfur zwykłe magi.
Dobra po pierwsze:
Przepraszam, że odkopuje :D
Po drugie:
To jest mój pierwszy post- wreszcie się skusiłem na członkowstwo :D
Po trzecie:
Jestem szczęśliwym posiadaczem tej giwery i powiem szczerze- ciężko jest grac w airsoft z normalnymi magami(standardowe RPK). Po prostu się nie sprawdzają w naszych walkach na bliskie odległości, gdzie każdy centymetr wystawionego ponad przeszkodę ciała to poważne zagrożenie (a naprawdę ciężko jest dobrze się położyć z tym magiem i jeszcze tak, żeby zachować pewien realizm pozycji strzeleckiej).
No więc kupiłem magazynek bębnowy i przez to, że cenie sobie realizm trochę nie dawało mi to spokoju. Szczególnie jak poczytałem sobie trochę w polskim necie itd (m.in. u was). Ale i tak nie mogłem uwierzyć, że nie ma bębnów zgodnych z 5,45. No i wreszcie znalazłem :D
Do rpk według kilku portali o broni pasują magazynki bębnowe na 75 naboi od RKM "Lada"/CZ 2000 czyli od karabina maszynowego z Czech.
Czyli nasuwa się wniosek: Realizm przy użyciu bębnów w rekonstrukcji/stylizacji jest bliski zeru (bo do uzbrojenia ruskiego magazynki takie nie weszły), ale realizm podczas normalnego używania abstrahując od reko jest całkiem spory :D
PS> A tu ciekawostka : http://forums.airbase.ru/2004/09/t29345--nash-minimi-pu21.1992.html
W artykule opisane jest powstawanie rpk z kombinowanym źródłem zasilania - taśma/magazynki.
PS2> A no i w najbliższym czasie postaram się jeszcze bardziej sprawdzić tą zgodność magazynków.
Ale prawdziwy wojak nie sprawdza jakie to są odległości. Ma takie magazynki jakie ma i nie będzie narzekał, że za długie, że za bardzo się świecą tylko walczył o życie.
Inna sprawa, że rodzina RPK to karabin "wsparcia" więc nawet w zabawie airsoftowej jego prawidłowe i mądre użycie nie często ma miejsce. A jeśli użyje się prawidłowo to nic nie przeszkadza. - spostrzeżenia wyłącznie osobiste - uzytkownika reksa od czasu do czasu, używającego midcapów w długich bakelitach co wiąże się z cyrkową żonglerką.
A projekt Poplin czyli IP-1, IP-21 i PU-21 to całkiem inna historia, gdzie nie do końca chodziło o wykorzystanie bębna. Zresztą to tylko projekt jak wiele ciekawych konstrukcji z tego okresu.
@Yakarow - ale ja napisałem o użyciu w airsofcie bo to wątek dotyczący repliki. Dlatego mogłeś sobie darować pierwsze zdanie :D
Co do wykorzystania karabinu wsparcia - to ja się zgadzam, ale często jest tak, że nie masz jak go "prawidłowo i mądrze użyć" (jeżeli będziesz chciał to Ci wytłumaczę dobitnie o co mnie chodzi).
No i szkoda, że do tematu próbującego udowodnić, że jednak magi bębnowe do RPK74 są podchodzisz w taki czepialski sposób (pomijając merytoryczne cechy Twojej wypowiedzi). Proponował bym się jednak skupić nad faktem, że bębny 5,45 są.
A o poplinie link dałem niejako z rozpędu - jako dodatek, bo mogę się założyć, że nie wszyscy na tym forum są obryci w temacie jak Ty i Kazik :D
OK. Realizm realizmem. To gdzie ten realizm rekonstrukcyjno-stylizacyjny używając bębna.
Magazynki bębnowe do 74 były prototypowe. I owszem Pakistańczyk może i zrobi, Chińczyk może i zrobi. Ale już tacy Rosjanie nie robią.
Oj Yakarov, Yakarov - tak i się nie rozumiemy! :(
Przecież to samo napisałem, że w reko to profanacja prawie, ale że istnieje możliwość użycia bębna abstrahując od reko(bo jak wiadomo w reko/stylizacji już nie siedzę).
Chodziło mi o uspokojenie duszy, że kupując druma nie tworzę takich kombinacji karkołomnych jak w CODzie itd. Że jednak są podstawy :D
A żeby nie było kompletnego offa- bo dyskusja schodzi w bok to napiszę, że oprócz tego mankamentu, który wymieniłeś (brak daszka nad selektorem) i tego co wymienił SoP-PeL (brak wybrzuszenia na suwadle). To jest całkiem fajnie zrobiona replika. Cieszą takie szczegóły jak atrapa suwadła z tłokiem oraz np. regulowana w poziomie szczerbinka. Również drewna są całkiem całkiem.
Wydaje mi się, że nie trzeba kombinować z "drumem na 5,45". Wystarczy wsadzić dowolny bęben, a sobie powiedzieć, że to zwykły RPK z urządzeniem wylotowym od RPK-74 i tyle.
Też jestem posiadaczem tej repliki i nie mogę specjalnie narzekać :)
Replika sprawuje sie dobrze, a to że nie jest wyjątkowo wygodna, i magi robią trudności na polu chwały? No cóż, uroki wschodniego wyposażenia. Do niej po prostu należy sie przyzwyczaić, chociaż na początku krew mnie zalewała :)
Z doświadczenia wiem, że nie wszystkie bębnowe magazynki dobrze do tego modelu pasują, niektóre mają tendencję "latać" w gnieździe i trzeba je owinąć pare razy taśmą, aby sie dobrze trzymało.
W krakmanie polecili mi do tej repliki to: http://www.taiwangun.com/magazynki_elektryczne_magazynki_boxy/elektryczny_magazynek_bebnowy_do_ak_cm-1121.html
@ Adi na drugim zdjęciu ciężko dostrzec czy to RPK czy RPK74.
W krakmańskim RPK74 jest jeszcze jeden błąd. Ale o tym nikt nie musi wiedzieć.
No i biorąc pod uwagę sytuację producenta w Chinach jest to już replika nieco kolekcjonerska.
@Eliasz jasne, że wszystko można ale długie magi są po prostu odjazdowe.
Pozdrowienia dla posiadaczy.
Choć sam tego modelu nie posiadam ....