Jak już jesteśmy przy temacie RPK, to może będzie mi ktoś w stanie doradzić odpowiednie oporządzenie taktyczne do tej broni?
Jakie macie doświadczenia w tym temacie, co polecacie?
I jeżeli Yarku to nie jest dla Ciebie problem, to wrzuć proszę jedno, lub dwa zdjęcia strzelca RPK z okresu afgana :)
Autor cytatu: IwanowJak już jesteśmy przy temacie RPK, to może będzie mi ktoś w stanie doradzić odpowiednie oporządzenie taktyczne do tej broni?
Jakie macie doświadczenia w tym temacie, co polecacie?
Ja coś tam strzelałem z takiego pseudo kmu. Miałem do tego paso szelki i osobiście bardziej mi podchodziło noszenie w czeście magów niż na pasie. Wbrew pozorom staniki też się do tego nadają, niektóre mają nawet wpisane, że ładownice są AK / RPK. Wprawdzie ich nie zapniesz, ale siedzą pewnie, no chyba, że lubisz biegać na rękach albo wykonywać różne dziwne akrobacje. Tak jak mówię, to są moje odczucia. Jednak mimo wszytko i tak bym brał pod RPK(74) paso-szelki, z powodu takiego, że jednak staram wzorować na VV.
Wiesz, myślałem o czymś bardziej w deseń kamizelki, ale na początek taka ładowniczka to strzał w dziesiątkę!
Będę polować na allegro, chyba że ma ktoś taką do ożenienia, to dawajcie na PW lub maila.
Śmieszna jest w niej tylko klapka - przypomina czapkę mongolską :D
A tak to bardzo fajna, magazynek siedzi pewnie i ogólnie bardzo jestem z niej zadowolony.
Ale jak już pisałem, nie dla rekonstrukcji(chyba, że poprzerabiać i udawać, że samorobna :D)...
No pisałem stronę wcześniej, że to replika już kolekcjonerska.
Kto kupił ten ma, kto nie - ten nie ma. I wracamy do sytuacji z przed lat. Nie ma RPK-74 a ludzie głodni.
Pytanie może być głupie, ale czego replice CYMY brakuje do zwykłego RPK?
Na pewno różni się urządzeniem wylotowym, które można bez problemu wziąć ze zwykłego AK. Kolejne różnice jakie teraz pamiętam, to nieco inny dwójnóg w wersji 74 (aczkolwiek podejrzewam, że do repliki i tak został wzięty dwójnóg ze zwykłego RPK, jako bardziej dostępny) oraz "wgłębienia" z boku komory zamkowej (jak w AKMie), które występowało we wcześniejszych wersjach RPK. Ale tutaj akurat i tak bardziej są popularne RPK z komorą zamkową jak w obecnej replice CYMA.
Kazik, jeszcze różnią się przewodem skośnym i lufą. Zwróć uwagę gdzie znajduje się "przelotka" na wycior na kolanku gazowym. Dotyczy to chyba tylko drewnianych wersji na 7,62, bo RPKM pod względem przewodu skośnego wygląda podobnie jak RPK-74. Lufa natomiast w RPK nie ma zwężeń jak ta w RPK-74, które w przypadku RPK-74 najłatwiej zauważyć na odcinku pod rurą gazową :)
Autor cytatu: kazikPisząc RPKM rozumiem, że masz na myśli RPK-203 ?
Chyba tak. Popenker podpisał zdjęcie tego rkmu jako RPKM, więc pozwoliłem sobie użyć takiej nazwy. Być może błędnie, nie wiem :) http://world.guns.ru/machine/mg15-e.htm
@ Fence. Czy planom wypuszczenia na rynek replik o których piszesz nie przeszkadza fakt, że "twórcy" Cymowego RPK-74 ponoć zawiesili działalność ? Serio pytam.
Faktycznie tak podpisał :) Szkoda, że nie ma sposobu zweryfikować, czy to nie jest RPK-203 (co dałoby się raczej jedynie zrobić po biciach na boku komory zamkowej).
Nigdy nie słyszałem o czymś takim jak RPKM. Z tych nowych to wiem tylko o istnieniu RPK74M (5,45x39), RPK-201 (5,56x45) i RPK-203 (7,62x39).
Skąd wytrzasnęliście to RPKM?
@ Fence. Czy planom wypuszczenia na rynek replik o których piszesz nie przeszkadza fakt, że "twórcy" Cymowego RPK-74 ponoć zawiesili działalność ? Serio pytam.
No jak pojawiają się terminy premier i kolejne zapotrzebownia na częsci to chyba nie.