Tak w ramach ciekawostek, dla ludzi zastanawiających się czy warto oksydować na zimno i dlaczego krążą opinie, że to gówno.
Akms, na pierwszej strzelance po odpicowaniu (front oraz komora zamkowa oksydowana na gorąco, z tym że preparat był już słaby i detale w komorze były miejscowo pokryte "zimną", cała reszta w całości pokryta "zimną), było mokro, a cały szpej został rzucony na półtorej doby koło grzejnika.
Już wyczyszczony olejem roślinnym, bo tylko to znalazłem pod ręką, o dziwo ładnie wyszło ale zimna powoli schodzi...
Co do akmsa, to jest boj sw po przejściach. Front na ostrych częściach, stalowa rura na zamówienie + szczerbinka pbs. Reszta z zewnątrz stok, myślałem czy nie zmienić jeszcze kolby ale porównywałem do ostrej i jest na tyle "taka sama", że szkoda mi było kolejnej 100wy w niego pakować .
U siebie mam wszystko boyia stalowe/staliwowe i rusznikarz nie chciał się podejmować oksydowania, poza lufą którą dotoczył i pooksydował na zimno. O dziwo, ta jego oksyda na zimno świetnie wygląda i raczej nie wygląda, żeby łatwo zeszła.
Marchewkowe drewna Boyia zniknęły za sprawą lakierobejcy, mniejsza cymka tez się skusiła. Dodatkowo odbyła się próba "fakelizacji" maga, ale wyszło jak wyszło - do poprawy, mam już na to pewien pomysł i myślę, że wyjdzie dobrze.
Czy rura gazowa z AK i AK74 się czymś różnią, czy moge zastosowac rure z AK w replic 74ki bez błędów? Jak dostosowac rure gazową ostrą do przenoszenia dłuższej baterii i montazu w replice, bo wiem że sie da.
@IrRahman
Bejcą w kolorze teak, ale żeby zrobić to dobrze, (czym zajmę się po świętach) trzeba położyć jaskrawopomarańczową bazę, najlepiej farbą w sprayu, potem delikatnie i cienko tą bejcą, a jak odrobinę podeschnie to suchym pędzlem zrobić mazanki. Myślę, że wtedy będzie ok. Problemem był też bojowski mag, którego oryginalny kolor to dość ciemny brąz.
Mam pytanko, nie wiem w jakim temacie je umiejscowić, ale piszę tutaj.
Mam replikę asg boyi i cymy. Przerabiałem bakielity pod replikę boyi i siedzą w gnieździe bardzo sztywno. Kiedy wkładam do cymy latają na boki i podają kulki dopiero po dociśnięciu maga, jak puszczę to nie podaje.
Co zrobić, żeby magazynki pasowały do tego i tego? Może jakaś zmiana komory, podpiłowanie, doklejenie czegoś?
Grzybeks - mógłbyś spróbować wymienić zatrzask magazynka w replice na inny (to coś co się wciska, żeby magazynek zwolnić). Inne rozwiązanie niestety nie przychodzi mi do głowy.
Zrobiles te magi pod boya a trzeba bylo pod CYME i w boyu spilowac zatrzask, bo o ile pamietam (mialem boja w 2007) to ma za dlugi zatrzask. Da sie zrobic tak ze magi pasuja do wszystkiego, z wiekszym lub mniejszym luzem bocznym i glebszym lub plytszym "chwytem wargi" :)