Parują, parują - na ostatniej strzelance miałem świeżutki model prosto ze sklepu. Po 15 minutach pożyczałem nóż, bo dosłownie nic nie widziałem i wracałem na respa na oślep ;) Po wycięciu otworów było ok.
Autor cytatu: JaQbekPiękna perełka - pokrowiec na hełm i balistykę w Pumie wz.89. Mniemam że to raczej tylko na pokazy niż jakaś większa produkcja ?
Oba zdjęcia z forum helmy.fora.pl
To drugie zdjęcie jest z targów MSPO-93 albo 94 :) Pokrowce trafiały do wojaków razem z pierwszymi hełmami, ponoć całkiem sporo zdążyli ich natłuc ,a teraz gniją gdzieś na dnie magazynów... Co do pokrowca na balistykę to jest on najprawdopodobniej produkcji Moratexu i ponoć jeszcze razem z hełmem był na próbach w WP. Chwilę potem razem z nowszymi mundurami pojawiły się Ochry-Sz i pokrowce na hełmy w panterze...
Krój- dwie duże kieszenie na rzepy na piersi, 2 otwarte "skosy" dołem, prawy rekawek i lewy mają kieszonke na rzepy. Kamo wygląda na "rozjechany" kamysh bez czerni, Kolory na zdjęciu sa gaszone, w praktyce jasna zieleń to oliwka wpadająca już w żóły, ciemna zieleń jest jaśniejsza, brąz tylko jako tako wyszedł.
Kupiłem bo było ruskie i tanie- to też chce to zidentyfikować. Dziękuje za pomoc- zainteresowanym pomagierom moge wyslac jeszcze pare zdjęć.
Na pewno nie z Jugosławii, nigdy czegoś podobnego nie widziałem. Może jakaś rosyjska podróba tigra? Z jakiego materiału to to jest uszyte? Nie ma żadnej metki?
Bawełna, wpinki, metki ani typowych dla ruskich oznaczen typu 50-2, 1996 itp nie ma. Rozmiar to na oko odpowiednik amerykanskiego M/R - do 176m i w miare proporcjonalnie zbudowanego typa.