Żadnych nowych postów nie ma więc z nudów zacząłem przeglądać internet w poszukiwaniu czegoś ciekawego no i spotkałem takie 3
lufowe monstrum które wygląda jak trzy zespawane ze sobą Grozy.
To jakaś wariacja wieżyczki PzKpfw III z amerykańską wanną i napędem, przypomina trochę podwozie M24 Chaffee, ale równie dobrze może stać tył-na-przód. Sporo US tanków miało koła napędowe na tyle, zwłaszcza późniejsze. Może to być też Pz3 mocno przerobione z gąsienicami z nakładkami gumowymi na wzór amerykański i wymienionymi kołami napędowymi. Jednak jest sporo obudowany i doczepiono mu belkę sygnalizacyjną z dodatkowym "kogutem" na górze wieżyczki. Co oznacza napis nie mam pojęcia.
Zatem to jakiś zlepek różnych części, raczej jako atrakcja niż realny radiowóz. :D
Dokładniej to "Dorożno Postowaja Służba". Odpowiednik naszej drogówki, od circa 1998 następca GAI- "Gosudarstwiennej Awtomobilnej Inspekcji" pamiętającej jeszcze czasy ZSRR. Do dzisiaj wszyscy potocznie nazywają ich "Gajszczyki" ;)
Autor cytatu: CzeczeniecWygląda jak tłumik dźwięku do SV 98 ale mogę się mylić.
Na tym samym zdjęciu tłumik o identycznym montażu jest zamocowany na AK, więc są to na pewno konstrukcje dedykowane do właśnie tej platformy, a nie SW98.
To inny tłumik (lub bardzo stara jego wersja). Jak sam zauważyłeś, nie posiada charakterystycznego montażu - ale ten akurat faktycznie jest wyprodukowany przez Zenit.
Byłem na stronce zenita. Jest fotka owego tłumika na hmm... stronie startowej?
Szukałem w każdej zakładce oraz szukajce i nie znalazłem. To pewnie dlatego że mój rosyjski dopiero rozwijam :D
Może interesowało by Was w przyszłości zrobienie jego repliki ? (chodzi mi bardziej o starszą wersję). Potrzebne tylko wymiary.
To jest jeden z prototypów Polskiego karabinku w układzie bezkolbowym. Nie pamiętam czy z tego dokładnie prototypu rozwinięto Jantara, ale to cudo nazwano BIN.
I tak, to strzela i była to chyba, jedna z wielu zresztą, praca dyplomowa na WATcie.