Dokładniej to "Dorożno Postowaja Służba". Odpowiednik naszej drogówki, od circa 1998 następca GAI- "Gosudarstwiennej Awtomobilnej Inspekcji" pamiętającej jeszcze czasy ZSRR. Do dzisiaj wszyscy potocznie nazywają ich "Gajszczyki" ;)
Autor cytatu: CzeczeniecWygląda jak tłumik dźwięku do SV 98 ale mogę się mylić.
Na tym samym zdjęciu tłumik o identycznym montażu jest zamocowany na AK, więc są to na pewno konstrukcje dedykowane do właśnie tej platformy, a nie SW98.
To inny tłumik (lub bardzo stara jego wersja). Jak sam zauważyłeś, nie posiada charakterystycznego montażu - ale ten akurat faktycznie jest wyprodukowany przez Zenit.
Byłem na stronce zenita. Jest fotka owego tłumika na hmm... stronie startowej?
Szukałem w każdej zakładce oraz szukajce i nie znalazłem. To pewnie dlatego że mój rosyjski dopiero rozwijam :D
Może interesowało by Was w przyszłości zrobienie jego repliki ? (chodzi mi bardziej o starszą wersję). Potrzebne tylko wymiary.
To jest jeden z prototypów Polskiego karabinku w układzie bezkolbowym. Nie pamiętam czy z tego dokładnie prototypu rozwinięto Jantara, ale to cudo nazwano BIN.
I tak, to strzela i była to chyba, jedna z wielu zresztą, praca dyplomowa na WATcie.
Nowe szpeje z Dnia Innowacyjności:
Umundurowanie, na pierwszym planie po lewej nowy mundur polowy, po lewej za pewne soft-shell, o ile softshell wydaje się być nie zmieniony, to w przypadku polowego, w porównaniu do poprzedniej wersji, która była 100% kopią ACU, teraz wysilili się na zmiany. Nie koniecznie na lepiej, no ale....
Kamizelka 6B45, która wygląda bynajmniej tutaj identycznie jak 6B43....
Plate Carrier 6B46, prawie na 100% plate carrier ze strony techinkomu
Kamizelka taktyczna 6Sz117 (która, po za taśmami PALS na ramieniach, na materiale w Cyfrze, oraz suwakami na kieszenie wewnętrzne, wygląda dokładnie jak 6Sz112...)
Oraz nowy garnek 6B47 (który był wcześniej określany jako 6B7-1ML, na filmikach z pokazówek Ratnika)
jedna z niewielu fot prezentująca użycie partizana m /ew. chimery modoksu
Dobre foto!
Moja pierwsza myśl, to też Partizan M, ale nie widzę kieszeni cargo. Z drugiej strony mam teraz Partizana w domu, który jest mieszanką Partizana M i zwykłego Partizana (mowa o tym w kamuflażu Spectre, o którym pisałem w innym temacie). Spodnie m.in. mają zwykłe kieszenie (przewlekane na obie strony, gdzie normalnie są po prostu dziury przelotowe), ale nie mają kieszeni cargo.
Nie zdziwiłbym się, gdyby krój Partizana M został zmieniony i nowe egzemplarze nie posiadają już kieszeni cargo (bo cargo nie było najlepszym pomysłem) - ale jest to tylko moja spekulacja. Równie dobrze może być to produkt Modoksu.
PS. Szukałem informacji o tym zdjęciu i wygląda na to, że jest to foto z ćwiczeń Rosyjsko-Kazasko-Chińskich z 2010r. Spekulacja o inaczej skrojonym Partizanie-M traci w ten sposób nieco na zasadności, bo spodziewałbym się, że takie egzemplarze trafiłyby już na rynek cywilny i byśmy je gdzieś widzieli.
PS.2. Więcej zdjęć z tym samym strojem: http://vitalykuzmin.net/?q=node/320
(przewijać aż będzie drużyna z Kazachstanu)
Patrząc na kieszenie (cargo i zwykłe) oraz szlufki powiedziałbym, że to raczej produkt Modoksu.