To nie "dla FSB" ani nie "z FSB" a jedynie "ciuszki FSB". Producent nieznany, kamo liche. FSB na 99% tego nie używa (mowię tu na podstawie rzeczywistego porównania produktu do dużej ilości zdjęć).
Zresztą jakby ten produkt był w użytku przez FSB, to na pewno by frontowiec w celach marketingowych o tym napisał.
Zdecydowanie lepszym wyborem są Combat Shirty Helikona - one rzeczywiście są w użytku i to nawet przez Alfę (ciuchy Helikona ogólnie są popularne w Rosji).
Ten ciuch mnie zainteresował, bo:
- kamuflaż mimo, że kopia to wygląda ciekawie,
- jest to zestaw smock'o-podobny, w sam raz na pierwszy rzut oka do użytku zimą w terenie,
Nie ma nic gorszego niż Combat Shirt Helikona - serio :D
Ostatnio zainteresowałem się wojną Czeczeńską i szukam informacji apropo dwóch zdjęć:
Pierwsze jest zrobione na pewno po 1994 - wtedy dopiero wprowadzono do uzbrojenia SWDS. Jest wstanie ktoś rozpoznać jakie są to oddziały oraz kiedy stacjonowały?
Dodatkowo chciałem się upewnić czy gorka używana w czasie Czeczeni to Gorka 1 produkcji ANA. Wszystko wskazuje że tak ale wolę się upewnić.
Z góry dziękuję za pomoc, Pozdrawiam :)
Pierwsze zdjęcie wg mnie to II wojna czeczeńska po 1999. Jaki oddział ciężko powiedzieć, internety wskazują na GRU. Gorka 1 była używana podczas I wojny czeczeńskiej.
Znałem info że to pierwsze jest z 1999 i przedstawia 108 desantową wysłaną jako zwiad. Czyli jednak gorka 1 była dalej używana (mam zdjęcie z okolic 2003 gdzie widać wyraźnie że noszą 1). Interesuje mnie czy używana była to gorka prodkucji ANA.
Drugie zdjęcie dalej jest dla mnie enigmą - jedyne co mogę stwierdzić że osoby na nim mają coś co prawdopodobnie jest właśnie gorką 1, czapką gorkową (charakterystyczny kształt), chustę i AK74(?)S.
ktoś może powiedzieć co za oporządzenie jest na tym zdjęciu? Pochodzi z filmiku "604 ЦСН ВВ МВД "Витязь" " To na pewno Witiaz? Jakie lata i miejsce to może być?
Hełm to na pewno Maska-1 z przyłbicą ze szklanym wizjerem, kamizelka wygląda mi na Shturm SOM-M32 ale nie dam głowy.
Oglądałem tą scenę kilka razy i ciężko coś więcej powiedzieć.
@Maza, spoko ale już 3 miesiąc poluje na szyne do AKMŁ żeby ją przerobić na AKMSową i dupa, dlatego chyba sie skuszę.
Dobrze rozumiem że to wchodzi na miejsce orgo pinów?
Dokładnie, to 6h4 walnięty zielonym szprajem. Widać nawet odpryski typowe dla bakelitu i pomalowany farbą jelec. Pochwa pewnie więcej warta od samego bagnetu ale nie wiem ile to może być warte.