gunfireDzisiaj nad ranem otrzymałem informację od naszego dostawcy, że możemy spodziewać się już za kilka dni dostawy, tak długo oczekiwanych replik SWD.
Na ile jest to prawdziwa informacja dowiemy się dopiero, gdy przesyłkę z karabinami przejmie nasz przewoźnik. Wstępnie data dostawy zaplanowana została na 17 czerwca i taka widnieje na naszej stronie internetowej. O szczegółach będę Was informował w tym newsie za pomocą komentarzy.
sprawdzalem w moich materialach i tylko ndmy maja tak wykonane body jak RS - rosjanie nie piaskuja bo ich jest oksydowane a chinczycy musza bo ndmy sa malowane, no i inna budowa konca klapy jest
rosyjski swd ma ponadto logo producenta na dole obok zlacza magazynka i tam tez wybity jest numer
@grigorij - gwoli wyjasnienia, ndm to klon dziela dragunowa
swoja droga ogladalem ten klon pso co daje RS - smiech na sali to jest, lepiej jakby dali juz cos z belomo
pewnie sie zastanawiacie czemu tak mecze tego RS-a, uwazam ze sa poprostu nie uczciwi bo co innego to zrobic zla replike
a co innego replike innej broni i wciskac ludziom kit :(
fakt ze do airsoftu moze bedzie ona dobra w moim wypadku akurat sie nie liczy
A ja od siebie dodam tyle tylko, że niektórzy z nas czepiają się co do replik typu RPK, RPK-74 kiedys AK-74 czy tez beta AK. Dlaczego ? Bo chcemy mieć replikę rosyjskiej broni. Dobrze zrobioną. Tak więc czepiajmy się tego produktu RS. Co z tego, że wypuścili elektrycznego "SWD", ładnie zrobiony itp. No wszystko ok, ale To, zę zrobili to tak a nie inaczej nie czyni z RS jakiegoś hiper-uber guru replikowego. Czepiajmy się, czepiajmy. Bo mamy do tego prawo. My (gracze asg) używamy tego, płacimy i co z tego wynika - wymagamy.
Poki co ten jest najlepiej odwzorowany a różnice zobaczycie dopiero wy drogie Rusie :D a pospolity imperialista w marparcie z m4 nie bedzie widział żadnych róznic.
Mnie nie było w domu jak kurier przywiózł - musze jechać jutro odebrać. :P
Dobra mam go w domu.
-magi wygladają jaby były pocięte od ostrego. Klapa też i przednie drewna. Ja wymieniłem na nasze plskie. Kolby si enie da bo od prawdziwka ma szerszą rekojeść - silnik. Ruraz gazowa wygląda no "ostrą" ale chińską - bo rosyjsą mam w domu isie rożnią.
Już pogrzebałm w środku - mała preróbka i wchodzi bateryjka 9,6 volta. Normalnie 8,4
Coś skaszanili z monatażem - chyba jest (możliwe ze tylko w moim egzemplarzu)zbyt głęboko sfrezowane body i luneta aż ociera sie o klapę - odchylajac się.
Z montażem sobie poradziłem -
Tak to wygląda w całości. Na razie nie mam czasu na robienie i wklejanie szczegółowych fotek
A ja dziś byłem porównać z oryginałem z Iżewska. I różni się biciami (RS nie ma trójkącika ze strzałą, "P" i "O" na prawym boku - przy bezpieczniku), za to ma grubszy chwyt pistoletowy, klapa ma minimalnie inne przetłoczenia, kolba pod trochę innym kątem - ze 2-3 stopnie różnicy. I to by z różnic zewnętrznych było na tyle... Tył klapy w Iżewskim SWD jest taki sam. I też jest malowany, a nie oksydowany. Drobne różnice są widoczne jeszcze w kącie nachylenia spustu. Nad gniazdem magazynka, przed samymi okładkami jest w oryginale tajemniczy owal, a w RS-ie nie. IżMasz ma pin nad spustem (w szynie) a RS nie. Frezowania nad magazynkiem są w IżMaszu odrobinę głębsze. Pomijam różne dodatkowe bicia (większość na egzemplarzu który miałem do porównania powstała w Polsce - dodtakowe numery na częściach, odbiory itp) - nie mam pojęcia które są oryginalne, a które nie.
Tak na prawdę, biorąc pod uwagę różne serie produkcyjne i róznice w samym wykonaniu ruskich urządzeń wszelkiego typu, to karabiny z włożonym magazynkiem, do momentu odciągnięcia zamka są nie do odróżnienia.