Jesteś w stanie przedstawić mi to na rysunku w paint'cie? Mniej więcej sobie wyobraziłem jak to wygląda na podstawie opisu, ale... nie wiem czy dobrze myślę ^^
Jest jeszcze jedna opcja:
Kupujemy kolbę kompozytową (koniecznie Boyi/PJ)
Odkręcamy rzeczony zawias kolby
Wiercimy dziurę/gwintujemy tak, żeby pasowała śruba od prowadnicy eMkowej
piłujemy dookoła pod prowadnicę, którą posiadamy
Tniemy na długość śrubę i przykręcamy do zawiasu (pomoc w projekcie thanks to Sokół z Rosomaków)
Daj znać na maila z profilu, mam takie cudo (możliwe, że do puszczenia w świat).
Udało mi się nawet do tego zamontować uchwyt ASAP magpulla - teraz zawieszenie 1 punktowe to bajka :)
ASAP jest zamontowany na (prawie) stałe, więc nie będę go zdejmował. Musiałem posiłkować się nieco "metal putty" żeby nie kręcił się dookoła oszlifowanego adaptera, przy okazji poprawiłem kąt nachylenia kolby o kilka stopni. Nie cierpię jak kolba jest pod ostrym kątem względem komory zamkowej (jak w ak47), bardziej mi odpowiada proste rozwiązanie jak w ak74s.
jedyne na co się da rozłożyć w związku z tym:
adapter jak powyżej
prowadnica kolby (bez zmian)
śruba
Do nie kręcenia się w około daje dwa piny przez zawias w kolbę a dokładnie w pierścień i daje radę.
A jak sie nie podoba adapter zrób od podstaw sam w Alu świetnie idzie sie pobawić ;)
Jeżeli jest to ten chwyt co tutaj http://www.taiwangun.com/cm-028a-tactical?from=listing&campaign-id=19 (a patrząc na producenta - CM jestem przekonany w 90% że ten sam), to prawdopodobnie wywalisz pieniądze w błoto. To jest chwyt dla komory zamkowej typu AK - z charakterystycznym "kołnierzem" przy chwycie. Dla VFC i pochodnych będzie za krótki.
Tak mnie naszło w związku z zapowiedzami Dexa odnośnie 40mm :) Wszyscy kombinują ze spawaniem, cięciem itp., a okazuje się, że na cm040b (ak105) da radę zamontować GP30 bez specjalnych cyrków.
Zachar,
Cymka ma przelotkę, pod którą jest zwykła 14tka. W odróżnieniu od orginału albo E&La to mucha i gwint to dwa oddzielne elementy.
Z resztą widać, że tłumik jest trochę dalej niż normalnie.
Zgadza się, w cymie jest przejściówka z 14 na 24mm. Dołożyłem przedłużkę 2cm, niestety chińskie rączki tak zakleiły imbusa mocującego przejściówkę, że musiałem go rozwiercić i 1-2mm gwintu się zjechało.
Po co? Bo można :) A jeśli Dexter faktycznie wprowadzi TAGi do sprzedaży to będę mógł kombinować coś dodatkowo :)
No i chciałem sprawdzić, czy się da to zrobić w prostszy sposób niż wszystkie opisywane w necie (cięcie i powtórne spawanie lufy itp.)
No i wygląda nawet, nawet :) Chociaż niekoszerne, ale cieszy oko jakoś :)
GP25 robiło kilka firm, większość kilka lat temu a teraz tylko GP30. Były gp-25 CA, KA, G&P (baardzo mała ilość) i kilka customów. Nie tylko DBoysami GP-25 stoi :)
CA i KA robiły GP-30, oba są kopiami repliki GP-30 produkcji STARa - wszystkie 3 używały 40mm szelsów z replik granatników M203.
Przed nimi był "BG-15" (tak na prawdę GP-25) od G&P - łatwo go odróżnić od DBoysa, bo nie miał celownika. Była to chyba kopia projektu firmy CAW (albo CAW skopiował G&P, już nie pamiętam). Różnica między nimi była chyba taka, że CAW używał szelsów 40mm, a G&P swoich własnych przypominających WOGi. Madbull przez jakiś czas produkował granaty pasujące do G&P.
A niedawno przyszło DBoys i zrobiło najlepiej wykonany granatnik ze wszystkich, a przynajmniej posiadający celownik oraz poprawny sposób montażu.