Autor cytatu: willard
Yakarov - jak z tymi RGD5 - bedzei cos z tego?
Produkcja ruszy po 20 stycznia. Saperski podeśle ci rysunek jaki zrobiłem (prosiłbym o konsultacje) czy tak może być. Jeszcze będzie zdjęcie po 20 stycznia pierwszego i zadecydujemy czy bangla nam taki.Cena to jakieś 3.5 zł za sztukę ale musimy wziąć minimum 20 sztuk.
No i oczywiście musimy sobie sami pomalować i zapalniki włożyć.
Ja biorę 6szt. A może i więcej.
Autor cytatu: yakarov
Saperski podeśle ci rysunek jaki zrobiłem (prosiłbym o konsultacje) czy tak może być. Jeszcze będzie zdjęcie po 20 stycznia pierwszego i zadecydujemy czy bangla nam taki.Cena to jakieś 3.5 zł za sztukę ale musimy wziąć minimum 20 sztuk.
No i oczywiście musimy sobie sami pomalować i zapalniki włożyć.
To czekam na fotki :)
kwestia malowania :
1. Czy każdy maluje we własnym zakresie- wtedy każdy będzie miął inny kolor, co w przypadku jednego "oddziału" jest mało prawdopodobne i realne. Partia granków wydawana na pododdział była z jednej skrzyni i wszystkie były malowane jednakowo (kolor, odcień itp).
2. Czy zrzucamy się na farbę i wszyscy mają takie same odcienie - tutaj kwestia kosztów i ewentualnego pomalowania przez ochotnika :)
kwestia zapalników:
1.Wiadomo ze większość będzie miała polskie UZRGM , dla podniesienia realności trzeba będzie dogiąć dźwignie spustowe do standardu sowieckiego UZRGM-2
2. Trzeba się zaopatrzyć w korpusy zapalników bez malowań (malowane często można zaobserwować na all...) przerabianych na szkolne bądź ćwiczebne.
wniosek : korpus zapalnika jak i dźwignia muszą być czyste- sam metal.
Ja ,na razie, wezmę 10 szt - zobaczymy jak wyszły ;)
są też spraye matowe, ale faktycznie jeśli kolor ma być idealny to może być problem... ewentualnie na allegro jest czasami w sprzedaży jakaś farba ruska - utopić w niej granaty i gotowe ;)
(jestem malarskim lamą :P)
Ta farba z allegro wydaje mi się, że będzie z połyskiem. Poza tym jak Saperski już wspomniał granaty miały niby różne odcienie (przy różnych partiach produkcyjnych), więc nie ma za bardzo co się przejmować.
Jeśli chodzi o spray to Montana ma ładną paletę kolorów, a jej seria Gold właśnie zawiera "matowe" kolory. link do palety
Nie wiem tylko czy jedna puszka by starczyła na wszystkie granaty.
Wypowiem się w sprawie malowania. Trzeba zapodkładować np. lakierem poliuretanowym dość gęstym by zakryło słoje , przeszlifować i wtedy malować ze 3 warstwy. Lakier można namieszać na mieszalniku(zrobią 0,25l)do matu dodaje się specjalny proszek lub talk. Jak się ociepli to mogę się podjąć pomalowania .Potrzebuję tylko wzór koloru.Trzeba kupić lakier,podkład,utwardzacze i rozpuszczalnik.
Granaty będą bardzo bardzo gładkie z maszyny, należałoby je pokryć podkładem, i następnie malować kolor góra 2 razy. Wszystko nanoszone oczywiście agregatem/sprayem. Co do lakieru poliuretanowego itd. nie wiem o co ci chodzi z zakrywaniem słoi...i dlaczego gęstym?... ja swoich nie będę przeszlifowywał.
witka, wlasnei worcilismy z MWB i dorwalem 15 zapalnikow (szkol/cwiczebn). Zostalo jeszcze 8 szt. Oddaje po cenie zakupu tj. DA DA 5zl :) inni zlodzieje chciel iza takie 10 zyli... My z Grzesiem juz mamy teraz reszta moze dobierac... kto pierwszy ten lepszy.
zapały z allegro, ćwiczebne więc są malowane - przeszlifowane i wygięta łyżka ma kształt uzrgm2.
acha...otwór będzie 13 mm w sam raz na zapalnik ale każdy wkręca sam...13 powinno być ok.zresztą na temat zapałów i wkręcania/wykręcania niech się wypowie saperski...;)