Już są. Jutro pewnie porozsyłam (chory jestem).
Około 14 sztuk jest, że tak powiem ze skazami lekkie pęknięcia na drewnie czasem frez natrafił na sęk itp..więc jest to do maleńkiego szpachlowania, poprawienia...ja mogę wziąć wszystkie moje 8 do naprawy nie ma to dla mnie żadnego znaczenia..ale zostaje jeszcze 6...
Pączki porozsyłane....możemy teraz sobie pogadać o malowaniu....
szukałem farb o odpowiednich odcieniach..niestety na stronach sklepowych ciężko dobrać kolor...nie mówiąc o tym, że nie zawsze pisze czy mat czy nie mat...
Proponuję wziąść jakiś ssh68 i udać się do zakładu mieszającego farby samochodowe,aby namieszali taki sam kolor. nie powinno wyjść zadrogo:)
Kolor powinien być ten wlaściwy
Ps. kolego yakarov czy moj mail dotarl do pana? czy znowu go moj serwer pocztowy wyslal w kosmos :(
Autor cytatu: Krzych
Czy kolor "polskich pojazdów bojowych" jest kolorem "własciwym"?
Nie i nigdy nie bedzie
Autor cytatu: xsnailx
Proponuję wziąść jakiś ssh68 i udać się do zakładu mieszającego farby samochodowe,aby namieszali taki sam kolor. nie powinno wyjść zadrogo:)
Kolorystyka hełmów ni jak ma się do koloru farb do malowanie pozostałego sprzętu :)
Od ww2 sowieci do malowania hałerów zawsze używali innych farb (odcień, trwałość koloru, matowość itp ) niż do malowania pozostałego szmelcu.
Tak ze kolor z hałera wz,68 czy nawet wcześniejszych post war nigdy nie będzie odpowiednim kolorem :)
Jako ze przewidziałem taką sytuację (pisałem we wcześniejszych postach by zorganizować jeden odcień i wszyscy by mieli taki sam) ale nie znalazł się chętny do malarki he he, nie dziwię się bo to kupa roboty i podraża koszty całej operacji.
Jak dojdą moje i maznę je orginalną sowiecką do dam na wzornik.
Kolorystyka hełmów ni jak ma się do koloru farb do malowanie pozostałego sprzętu :)
Od ww2 sowieci do malowania hałerów zawsze używali innych farb (odcień, trwałość koloru, matowość itp ) niż do malowania pozostałego szmelcu.
Tak ze kolor z hałera wz,68 czy nawet wcześniejszych post war nigdy nie będzie odpowiednim kolorem :)
tak wiec np zielony kolor np z rpg-18 byl by dobry?, choc np on jest inny (bardziej zielony zblizony do helmowego)niz kolor pochlaniaczy do masek gazowych czy manierek (ten jest bardziej oliwkowy) ? czy jest jescze jakis haczyk?
Dostałem paczkę z granatami :D (i paroma innymi drobiazgami, fotki dam w odpowiednich tematach jak mi się bateria do aparatu naładuje ;) ).
Proponuję by granaty rozdać w celu "nagwintowania" przez posiadaczy zapalników (lub tych, co je chcą). A później zebrać je w celu malowania (jak w końcu znajdziemy farbę).
Autor cytatu: Kamil
A co z zapalnikami? Na razie mam jeden i 6 granatów ;)
edit
Co do koloru hełmów, czy mogło by być coś takiego?
<a href="http://allegro.pl/item311506678_farba_w_odcieniu_zieleni_zsrr.html">Farba zsrr</a>
Jak się znam na sexie - to to jest kolorek IIWW - afgańskie miały inny - bardziej zielony niż oliwkowy...
Przynajmniej Owca ma taki oryginał a na bazie oryginału namieszaliśmy w castoramie farbę :)
tak wiec np zielony kolor np z rpg-18 byl by dobry?, choc np on jest inny (bardziej zielony zblizony do helmowego)niz kolor pochlaniaczy do masek gazowych czy manierek (ten jest bardziej oliwkowy) ? czy jest jescze jakis haczyk?
RPG-18 jest prawie zielony - tak ze to nie ten kolorek :)
Autor cytatu: ZibiD
Jak się znam na sexie - to to jest kolorek IIWW - afgańskie miały inny - bardziej zielony niż oliwkowy...
Dokładnie ta farba jest na WW2
Z doborem ja przynajmniej nie miałem problemu- dostałem od kolegi resztki jakie mu zostały z malowania transportera a farbe załatwił na Ukrainie z orginalnych sowieckich zapasów :)
Tutaj fotka mojego drewniaka w towarzystwie oryginalnalnego RKG
Drewniak to dopiero pierwsza warstwa (jeszcze porządnie nie wyschła )
Odcień jest lekko inny - RKG był malowany w 1979 i trochę farba wyblakła a RGD wczoraj :).
co do gwintowania - nie nakręcajcie z włożoną zawleczką, bo naturalnie łapie się wtedy za łyżkę a takie coś tylko powygina zawleczkę (a raczej ten cieniutki drucik w niej), a nagwintować i tak za bardzo się nie da (przynajmniej mi się nie udało). najlepiej chyba chwycić to kombinerkami.