ADi, zmartwię Cię, ale samym malowaniem sobie nie poradzisz, bo to nie jest namalowane, a wyryte w lakierze :D
Mój kuzyn sobie z tym łatwo poradził, ja jak tylko znajdę czas też tak zrobię.. tzn. używając dziwnych narzędzi jak noże, nożyczki, śrubokręty zedrzeć malowanie w miejscu znaczka do stali.. potem ładnie wyrównać papierem ściernym i spray :D
Spray.. ja użyłem marki eurocolor(?) do gorących powierzchni takich jak np. tłumik w kolorze czarny mat.. nie widać żeby tam kiedykolwiek coś takiego było ;)
No mi w moim AKSU zostało właśnie to logo, które zaczerniłem i magazynek do pomalowania :)
Nad zaginaniem kolby się zastanawiam, ale widać, że to blacha, więc sobie różki młotkiem drewnianym postukam i dam fotki oczywiście :)
To ja jeszcze raz:
Lufa wystaje z urządzenia wylotowego.
Szczerbina za mocno ustawiona. :P
Oraz tak ułożenie drewien mi nie pasuje... IMO za duża szpara.
A jak już w temacie chwytów jesteśmy - czy chwyt pistoletowy w AK-74 ma być błyszczący?
Hmm.. a orientuje się ktoś co trzeba by zrobić w AK-74 i AKS-74 boyi, żeby było ją trudno odróżnić od ostrego?
Na pewno malowanie drewien, magazynka, wybicie numerów na suwadle itd, usunięcie loga p&J.. co jeszcze?
Ja nie robie replik pokazowych tylko airsoftowe.
To, że lufa wystaje - no cóż nie chciałem obcinać tego kikuta
To, że szpara za duża - mniejszej nie można zrobić.
Szczerbinka ustawiona ze względów ASG :)
zrobione:
-malowanie drewien
-wybicie numerów i pomalowanie ich (pomalowałem ze względu na to, że mi się podobało) :D
-poklepałem dolne ramię, nie dużo, ale zawsze :)
-Dodatkowo pomalowałem magazynek, kolor nie wyszedł taki jak zamierzałem, ale jak zacząłem zabawę papierem ściernym to cholernie spodobał mi się taki jak teraz :P
Teraz będę brał się za poszukiwanie na zdjęciach szczegółów :D
Mam pytanie do kogoś mocno wtajemniczonego w ciemną stronę mocy.. znaczy w szczegółowość :P
Tzn. Czego brakuje w aksu boyi prócz tego co wykonałem? brakuje może jakiegoś pinu albo coś?
W przyszłości może uda mi się zdobyć suwadło VFC i oryginalne drewna, więc temat tych dwóch rzeczy nie jest dla mnie bardzo interesujący, ale na pewno nie jednemu się może przydać.
rączkę już skróciłem dawno..
hmm.. nigdy nie zauważyłem na zdjęciach braku szyny.. może dlatego, że myślałem, że jest.. Ale w takim razie jak montuje się na nie kolimatory itp.? a może się nie montuje? ;p
Może się nie montuje.
Proponuję przeliczyć występowanie szyn na karabinkach AKS-74U. Odpowiedź nasuwa się sama. Przykładowo na 40 zdjęć gdzie widać stronę lewą zauważyłem 0 sztuk szyny bocznej. (zdjęcia pochodzą z lat 1980-2001).
Szyna występuje w wersji AKS-74UN2. Czyli stosunkowo bardzo mało.
W ogóle szyny masowo zaczęły się pojawiać dopiero w wersji M długiego karabinka AK-74. Wcześniejsze karabinki rodziny AK-74 miały szynę tylko w wersjach N.
Podobnie jest z AKM. Gdzie szyna przeznaczona do montażu celowników noktowizyjnych występowała tylko w wersjach N.
Nie biorę pod uwagę, późniejszych jednostkowych modyfikacji.
Dlatego drogi użytkowniku tego forum, chcesz mieć ładną replikę mogącą służyć w rekonstrukcji lub stylizacji. Pozbądź się szyny montażowej z AK-74/AKS-74, AKM czy też AKS-74U.
nalezy dodac ze z moich informacji wynika iz szyny przychodzily luzem na magazyn i montowal je rusznikarz jednostki (tak przynajmniej bylo w dpd w kownie) ale generalnie nalezy stosowac sie do tego co powiedzial Yakarov
A ja tak jeszcze spytam- czy są produkowane jakieś kieszenie na kolbę? Chodzi mi o to, że chcę zmienić ramową, na pełną i zrobić coś z baterią. Jeśli jest jakaś ruska ładownica na kolbę, to bym spróbował ją ściągnąć, a jeśli nie ma, to zastanawiam się, nad wsadzeniem baterii w opakowanie po opatrunku. Tylko w takim wypadku znowu powstaje pytanie: czy opatrunki dalej są tak noszone? Robię się na soldata z WDW w Gruzji i chciałbym, żeby karabin i to co na nim, było w miarę zgodne z prawdą. Mam SLRa SV, z czarnymi okładzinami i GP30.
przeniosłem posta do bardziej adekwatnego tematu ... - k.
Jak AKM to taka szyna:
Właśnie ją zamontowałem. Dwuczęściowa. Blacha nitowana a do tego przykręcana szyna. I tak zrobił się ładny AKMN.
SoP-PeL dzięki za pomoc.