na fotce z afgana jest świeżo [wtedy] opracowany noktowizor II generacji Baigish-6, swją drogą świetna konstrukcja :), na fotkach z alledrogo jest Baigish 12, generacja I - to już bylo wprowadzone raczej po afganie
byl b6 epokowy raz na alledrogo - cena 3800
z b6 jest taki problem ze lubi w nim elektronika padac, te na rynek cywilny to tak jakby 2 grupa jakosci :(
wiec jesli kupowac takowego to tylko z gwarancja, bo nie zakladam ze jako rekwizyt na sciane
tak na szybko,typy które byly uzywane w afganie (te o których wiem napewno, bez czołgowych,montowanych na pojazdach i lotniczych) :
PPN3 (do karabinów PK),
NSPU (do SWD),
NSP3 (do broni typu AK).
1PN58 (do SWD / AK)
gogle noktowizyjne ON1x20 I generacji.
noktowizor II generacji Baigish-6.
W początkowym okresie konfliktu w Afganistanie do karabinków AKS-74N stosowano celowniki NSPU (1PN34), które stanowiły rozwinięcie modelu NSP-3. NSPU jako pierwszy posiadal zestaw wymiennych skali balistycznych dla różnych rodzajów broni (np. AK czy SWD), niestety jego główną bolączką był akumlator - składający się z 3 mokrych ogniw o napięciu 1,5V
W roku 1980 oba powyższe modele zaczęto zastępować nowym - NSPUM, znanym także jako 1PN58, który był lżejszy, posiadał suchy akumlator (napięcie 6V) i znacznie lepszy zasięg obserwacji i jakość obrazu . oba modele są bardzo podobne zewnętrznie. Należy zauważyć że w NSPU element wzmacniający ma ekranowanie metalowe a w 1PN58 nie. Celowniki te to generacja I z trójstopniowym kaskadowym wzmacniaczem umożliwiającym osiągnięcie lepszej czułości. Wadą systemu kaskadowego jest zwiększenie szumu przetwornika.
Kaskadowe wzmacniacze wykorzystuje także opróćz wszystkich wyżej wymienionych celownik PPN3
Szkoda tylko, że nokto polskie... w Polsce chyba tylko takie nsp-2 można zdobyć... mój egzemplarz w dodatku ma przetwornik przepalony...
Jestem ciekaw tego RPD.
Ostatnio poszlo lekko zdekompletowne nspu za 400 zlotych na allegro. Ponadto w ciagu ostatnich 3 miesiecy byly chyba ze 3 sztuki , które szły po "normalnych " cenach około 1500 pln.
dzieki saperski :)
Nie będzie więc niezgodne z linią partii przymocowanie szyny z boku, choć przekonany do końca nie jestem (myślałem ew. o podpinaniu PGO-7V)
NSPU-mam ruskie, oryginalne, na chodzie, nawet z oryginalnym akumulatorem przerobionym na pojemnik na baterie.
Owszem, było sporo i NSPU i 1pn58, wszystkie sprzedawane przez mrówkę, przywiezione z Czech, "pomagałem" je uruchomić. Co do mozno zdekompletowanego nspu za 400, to snail też tam licytował, mieliśmy się "podzielić" tym co z aukcji ;)
A ten ppn-3 to przecie też polskie... ostatnio sporo tego było na alledrogo, niektóre nawet przeróbki na aku sanyo :)na e-bajce są do sprzedania bodajże serbskie czy słoweńskie NSP-2, wraz z kompletem wygrawerowanych płytek do "sowietyzacji" noktowizora.
cyk -jednak czeski, po "sowietyzacji".Przypuszczam, że tak jak w polskich, tak i w czeskich - przetwornik,moduł elektroniki oraz zwieracz, prawdopodobnie jak w polskich, jest radziecki:
Przypuszczalnie wszystko to co ważniejsze, a konstrukcji radzieckiej, nawet jeśli wykupione przez inne państwo to i tak ważniejsze podzespoły zostały radzieckie... same blaszki
[offtop]te "offtopy" pisalem po to, żeby nie otrzymać piątego wpisu :o[/offtop] :)
a to nie lepiej tych ppnow poszukac w krajach nadbaltyckich ? niz sowietyzowac - zreszta na boga wtedy jeden na 100 szwejow z tm latal
te czeskie nspu to siakies podejrzane sa pod katem oznaczen (a wlasciwie ich braku) - moze sie okazac ze to historia podobna jak slawetne granaty
bo jesli sa z tad skad mysle - to ten sprzedawca ma pewien problem z odroznieniem roznych szpejow
nie mozna tez zapomniac ze za minionego ustroju ppny i inne nokto robila meopta czeska tylko pierwsze sztuki mogly miec ruskie flaki
sojuz w tych kwestiach czechom ufal -> patrz historia z pasywnym radarem
gdyby czeskie nokto budzily zaufanie to bym juz dawno je nabyl ;)
po zastosowaniu odpowiedniej szyny powinien pasowac
ppn-3m bedzie pasowac napewno bo sluzyl takze do rpkł
[oczywicie do airsoftu, bo jak do ostrej to nastawy sie nie beda zgadzac]
Snail:
Napisałeś, że NSPU jest do SWD, a NSP3 do AK... Posiadam NSPU z 83r. i posiada on pierścienie regulacyjne tak do SWD jak i do AKMa, PK, RPK i RPG. Chodzi mi o to, że jeśli każdy z tych modeli był przeznaczony, do konkretnej ,,rodziny", to po co pierścienie do każdego karabinu w NSPU? Poza tym, czy NSPU od NSP3 czymś się różni?
Wiem, że polskie, tylko zastanowiła mnie nazwa. Jest to ta sama generacja co NSPU, ale orientuje się ktoś, czy działa to lepiej/gorzej/tak samo jak konstrukcja radziecka?
pewnie dlatego, że NSPU to chyba jeden z pierwszych, w miarę kompaktowych rozmiarów, noktowizor :) wcześniej, jak zresztą wiesz, były wersje gdzie akumulator nosiłeś przy pasie a sam noktowizor ważył tyle co NSPU z akumulatorem :)
NSP-3 już bardziej można porównać do pierwszych 1pn58, zapewne podobna jakość obrazu.
Mam jeszcze jedno pytanie:
W innym temacie napisaliście, że w Gruzji już NSPU nie było. W pewnej książce czytałem, że w Czeczenii jeszcze się zdarzały. Czy w takim wypadku, nie ma szansy, żeby trafiały się jeszcze w Gruzji? W WP są używane do dziś :-) co akurat wiem z potwierdzonego źródła.
Czy w ogóle można gdzieś dostać NSP3? I za jaką cenę?