Hełm z drugiego linka jest produkcji Niistali. http://www.niistali.ru/pr_secure/shlem_en.htm
Ten z pierwszego, choć głowy nie daję, też wygląda na wyrób tegoż samego producenta. :)
a tutaj: SKAT
ale moje 5 groszy:
Wszędzie panuje przekonanie, że wywiezienie z Rosji czegoś to wielki problem i tak dalej...hmm no to skąd ten hełm?
A kiedyś przeglądałem niezależne od siebie Fora airsoftowe gdzie reklamowane jest jako "Точная копия баллистического шлема" za cenę dużo niższą. Te same fora mówią, że jest to produkt białoruski robiony przez firmę zajmującą się podobnym sprzętem do celów sportowych itp.
Moje pytanie:
Ktoś coś wie na ten temat?
To jest oryginalny SKAT, tylko, że wersja udaro-ochronna, dlatego łatwiej jest to wywieźć. A co do źródła pozyskiwania tych hełmów to wole nie pisać publicznie na forum. :P
Zawsze można spróbować zdobyć wymiary w przestrzeni wirtualnej i na podstawie jakiegoś chińskiego fritza (/lub raczej inne plastikowe cudo, bo kształt zupełnie nie podobny) pobawić się w "szpachlmistrza" po czym skorupę wrzucić w jakiś kawałek flory. Kupa roboty, ale zawsze jakaś alternatywa, do asg starczy.