Pojechałem do popularnego sklepu z narzędziami i kupiłem mocne śruby. Potem znalazłem dosyć leciwego faceta, który mi za grosze z nich wytoczył stożki i dopasował do osłony. Jak skończę sesję (oby nie w październiku), to położę podkład i pomaluje.
Nie do końca jestem pewien, czy to aby na pewno dobry temat, ale jak współczesne to chyba pasuje :)
http://zarya.listbb.ru/viewtopic.php?f=21&t=310
Bardzo dużo zdjęć z przypadkami stosowania przez rosyjskie specsłużby hełmów innych niż rosyjskie klasyki. W rolach głównych MICH 2000, ACH, RBR PASGT, FAST itd.
Próba upodobnienia kasku motocyklowego do... no właśnie. Tak naprawdę pierwotnym zamysłem było doprowadzenie tego orzeszka tak, aby dało radę na niego założyć pokrowiec ZSz-1 VSO. Kask miałem już wcześniej, a pokrowiec też był kupiony w innym celu, więc żeby nic się nie marnowało postanowiłem dopasować jedno do drugiego :)
Pacjent :
Wstępne przymiarki do pokrowca
Zaznaczyłem sobie markerem jak ciąć itp. Za pierwszym razem przyciąłem za mało, więc musiałem drugi raz. Ciąłem zwykłym brzeszczotem do stali i poszło całkiem sprawnie. Kask ma ścianki z 5mm ABSu.
fotka po drugim cięciu
Wiecie może jak oficjalnie nazywa się gumowa uszczelka, która zwykle jest przyklejona do krawędzi kasków/hełmów? Ewentualnie do czego jest to przeznaczone, tak żebym wiedział gdzie szukać.
Nie wiem czy to odpowiedni temat, ale sądzę, że tak. Posiadacie może dokładne wymiary hełmu/repliki 6B27? Wszystkie możliwe, że tak się określę. :D A jeśli to za trudne do wymierzenia, to... trudno. :/ Bardzo zależy mi na jego wymiarach.
Np. z grey-shopu. Mam i nie polecam - jakość wykonania nie odpowiada cenie. Przyłbica jest wykonana z dość grubego plexi, ale mocno zniekształca obraz. Fasunek jest wykonany z tandetnej jakości pasków, mniej więcej poziomu najtańszych replik chińskich Ops-Core itp. Co do zgodności z wymiarami z real steel się nie wypowiadam, bo nie mam możliwości porównania. Z założonym czarnym pokrowcem i podniesioną przyłbicą z kilku metrów wygląda nawet znośnie.
Jest na VSO, ale bardziej "siedzący" w temacie go odradzają. Na Greyshopie jest, ale nie wiem jak dobrze oddaje orginał. Sam szukałem dziś, bo potrzebuję do stylizacji na WW MWD FR.
Z greyshopem to mam ogólnie same nieprzyjemne doświadczenia więc raczej nie chciałbym stamtąd zamawiać. Z tego co szukałem to jest jeszcze kilka sklepów ale wszystkie sprzedają hełmy produkcji GearCrafta. Jest jeszcze ten FSBshop ale wysyłka do polski kosztuje 50 euro i nie wiem jak z jakością. Jeśli ktoś ma jakiś ich produkt to prosiłbym o opinie o tym sklepie.
Szukam jakieś dobrej repliki ZSH-1-2m. Co możecie polecić? Byłem prawie zdecydowany na GearCraft, ale mój entuzjazm spadł, kiedy dowiedziałem się, że osłona mocno zniekształca obraz. Ktoś coś wie o kopiach fsbshop.tk? Na zdjęciach niby wygląda zachęcająco, jednak ich strona i opisy są dosyć szczątkowe.