Znalazłem na pewnej stronie "Maskałat w kamuflażu armii fińskiej M05" , twierdzą iż nie jest to wyrób Diewjatki , ale niby jest używany przez RF , może to coś takiego ? http://guns.allzip.org/topic/275/1206378.html
Na początek, po raz tysięczny na wszelki wypadek napiszę, że M/05 = Jagieł - różnice kolorystyczne mogą wynikać z innego rodzaju materiału (RP, ja miałem twill, jest jeszcze Gore i lekki przeciwdeszczowy) i innej serii produkcyjnej (stroje cywilne są szyte z "odpadów produkcyjnych"). A propos, niedługo wygasa patent na M/05.
Czym jest natomiast to co wkleił Willard - ja osobiście nie jestem pewien co to jest. Gdyby to był Fin, to mógłby to być strój z materiału przeciwdeszczowego (w załączniku foto).
Strój od Sołtysa jest bardzo dziwny, bo krój ma prawie identyczny jak Dziewiątka, ale nie ma też metki (pomijając już stwierdzenie sprzedającego).
Na 95% ASGeje w Modoxach na jakiejś imprezie na poligonie - pierwszy koleś ma gwizdek do ślepaków, a reszta AKSy. VSO w akcji możesz zobaczyć na strzelankach w Polsce, UK i na Węgrzech.