Ad. 1
Wg. mojej wiedzy i zdjęć, to kiszeń dodano po wojnie.
Ad. 4
Ja mam mieszoka z z 1982 roku.
Ad. 5
2 wojenne miały regulację długości szelek. W późniejszych modelach z tego zrezygnowano. Nie było rozmiarów.
ralf-pps: czy plecak typu "mieszok" jest aktualnie dalej uzywany przez wojsko rosyjskie ?
Obecnie są używane, ale głównie jako coś w rodzaju "worków transportowych", a nie plecaków używanych "bojowo". Chociaż to ostatnie też pewnie mogło by mieć miejsce na jakiś ćwiczeniach (i żeby mnie pogrążyć ktoś wrzuci jakieś zdjęcie w tym stylu ;) ).
Obecnie są używane, ale głównie jako coś w rodzaju "worków transportowych", a nie plecaków używanych "bojowo". Chociaż to ostatnie też pewnie mogło by mieć miejsce na jakiś ćwiczeniach (i żeby mnie pogrążyć ktoś wrzuci jakieś zdjęcie w tym stylu ;) ).
czyli taki mieszok do no noszenia np pałatki, bluzy i prowiantu może być ?
Mieszok (sidr) to jeszcze przed I Wojną Światową był w użyciu..... "Plecak – 'wieszcowoj mieszok' w typie torby na plecy 'mieszka' noszonego przez turkiestańskie liniowe bataliony (Rozkaz No.149 z 1869 roku ze zmianami No. 596 z roku 1914). Po latach przejęty przez sowietów i z powodu prostoty oraz niezawodności do dnia dzisiejszego stosowany w rosyjskiej armii. "
Mam od jakiegoś czasu Azimuta z 1985, mega fajny plecak tylko dręczy mnie to, że nie idzie tego wygodnie nosić z 6b3 (a jeszcze lifczik do tego będzie jak dorwę). Rozumiem, że rd54 jest tak uszyty, że te "wypchane wypustki" przy barkach na kamizelce nie przeszkadzają w założeniu plecaka? Bo u mnie to wygląda tak, że na ramionach pasek plecaka leży dobrze ale w miejscu gdzie przechodzi pod pachą zawadzają "wypustki" kamizelki, które teoretycznie mają zapobiegać ześlizgiwaniu się sprzętu i kolby podczas biegania/strzelania. Paradoks. Co z tym zrobić, ma ktoś pomysł?
Tak pytam kontrolnie. Po co chcesz jeszcze stanik na to? Już 4 ładownice na kamizelce są, można jeszcze najwyżej doszyc jak będzie za mało, bo jest miejsce. Sam zamierzam odłączyć od RD i naszyc między te dwie na 6b3. Obawiam się o wygodę noszenia jeszcze lifczika na to.
Ze staniczkiem już sprawdzilem ;) Zarówno chicom jak i lifczik wchodzi ładnie. Generalnie ja trochę obwieszony sprzętem jestem. 6b5, lifczik (na razie pożyczony, muszę nabyć btw) bandolier do mosina/ładownica swd. Dodaj do tego jeszcze mosina 91/30 i akms'a z tłumikiem no i oczywiście plecak o którym mowa :)
A lifczik ze względu na wygodę, wszyte ładownice są takie sobie, nie wiem - dla mnie niewygodne ;)
Wg mnie naszywanie/przeszywanie czegokolwiek na 6B3 (lub inne 6Bilekolwiek) to tylko psucie "egzemplarza kolekcjonerskiego". Jak później będziesz chciał go sprzedaż nie znajdziesz chętnych na danie za niego pełnej ceny.
Ja mam bez wkładów, do ASG niepotrzebne, tylko wkład z materiału balistycznego jest, bez tytanu. Ogólnie lubię dozo sprzętu, tym bardziej jak robię często za daleki zwiad (choć często niewygodne na 1 dniową strzelankę). Dlatego też kupiłem sobie azimuta jako plecak górski, ale używany w afganie przez żołnierzy ze względu na pojemność. No ale jak widać błąd zrobiłem i jednak trzeba brać radka...
Co do tego doszywania Cyp - Kazik ma rację, bez sensu, potem Ci się przestanie podobać i będzie zonk ;)
@Cyp - broń boże, nie doszywaj jeśli życie ci miłe.
Proponuję jeszcze ładownice do Vogów na oba uda i podwiesić co nieco pod RD. Do tego wszystkie możliwe ładownice na pas i szelki do niego. A co - nie ma lekko :)
Nie macie pojęcia o łachmyt-reko (najwyższy poziom zaawansowania w rekonstrukcji :D)
6B3 zapięta tylko z jednej strony, spięta trokiem, za małe kepi na łeb, a pod tym pas oficerski z bagnetem i jedną ładownicą na magi - przekrzywiony niczym Dżon Łejn. Oczywiście wszystko to na starą poplamioną i spraną afgankę, której spodnie są wrzucone w nisko wiązane desanty (opcjonalnie zapiaszczone moskwy/adasie).
No i najważniejsze - delikatnie przepocona wszywka na kołnierzu - bez tego jesteście tylko pozerami. :)
[edit]
Czikom opcjonalnie rzucony przez ramie, jak bandolier, gdy 8 magów za mało.
Znalazłem takie oto fotki różnych wariantów prototypów plecaka który miał zastąpić RD-54. Widać też modele zintegrowanych kamizelek. Producentem, z tego co zrozumiałem, miała być firma НИИ АУС. Jeśli ktoś wie coś więcej, ma inne zdjęcie, to proszę się podzielić.