Wiadomo kiedy PM przestała korzystać z czarnych mundurów?
Wiem, że wz 69 jeszcze bywały czarne, ale czy afgan też załapał się na czarną wersję? Czy już wtedy PM przeszła unifikację w kierunku reszty armii?
czarny był wzór 1963; Piechota Morska nie używała wzoru 1969; w 1984 zaczął wchodzić kamuflaż-3 kolorowy,potocznie zwany TTSKO,w sporej liczbie odmian kolorystycznych, od bardzo ciemnej zieleni jako podstawa,aż do prawie różowego(nie wiem jaki jest kod koloru,ale tak się go postrzega); w wersji galowej czarne mundury funkcjonują do dziś; pojawiające się czasami czarne "afganki" to wg źródeł rosyjskich ukraińskie mundury dla ochrony); sugeruję po pełniejsze informacje zwrócić się do kol. Saperskiego
Panowie mam pytanie jakie jest koszerne oporządzenie dla pulemiotczika z 76 Dywizji Desantowo Szturmowej wchodzącej w skład sił pokojowych w czasie interwencji w Osetii Południowej w 2008 ?
Gruzja, znalazłem w jednym artykule na temat wojny.
Poza tym, reszta szpeju pasuje do Gruzji, izlom, kamizelki, smiersze no i jak się nie mylę PKP i AS WAŁ.
Większość zdjęć jakie widziałem to członkowie 76 DDS we florach wz88/03, 6B27 i balistyce 6B23. Oporzadzenie najczęściej nie jest stricte pod PKM/PKP używany jest np. Tarzan. Czy Smiersz PKM jest koszer nie wiem dlatego zadaje pytanie.
Wiecie może gdzie można znaleźć pokrowce na hełmy kształtem zbliżone do rosyjskich hełmów typu zsh-1, maska itp.? Ciężko znaleźć coś, co nie jest przeznaczone do blaszanych garnków.
Czy te pokrowce to wyrób jakieś firmy czy samoróbka?
Od 3-4 lat uzywam Gorkę-3 Splaw całorocznie. Pewnie ktoś zarzuci mi ze latem moze być w niej gorąco,zostaje mi wtedy na podciąganie rękawów i pół rozpięta, albo noszę same spodnie od kompletu. Stawiam na solidność i pancerność tego typu umundurowania, podpieram tą tezę tym że porwałem już trochę mundurów także przez bujną roślinność. Aktualnie codziennie do pracy zakładam kurtkę, idealna na warunki zmiennej pogody deszcz-wiatr w anglii.
Zwykła gorka z kieszeniami przelotowymi jak dla mnie byłaby mniej uniwersalna i porównując materiały z G-3 Splawu byłaby za cienka.
Zastanwiałem się nad mundurowymi spodniami, ewentualnie od jakiegoś maskałatu. Ale jednak zakupie gorkowe spodnie. Górę używam goretexa DPM na cieplejsze dni spróbuje zapolować na Rosyjski sweter wojskowy (ewentualnie Polski jako placeholder).
Witam, mam pytanie drodzy rusofile ;) Czy stylizacja na II czeczeńską: flora wz88 + M22 tarzan w oliwce lub liesie + AKS-74 będzie wielkim grzechem ? ;)
Mój znajomy wypróbował TEN sposób, pominął punkt z wycinaniem podszewki. Beret po takim formowaniu wygląda bardzo dobrze. Nie stwierdzono żadnych uszkodzeń ;)
Ja swojego desantowego robiłem tak:
1. Maczasz porządnie w bardzo ciepłej wodzie
2. Na rozłożonym ręczniku składasz na pół
3. Składasz w ręczniku i powoli wyżymasz
4. Nakładasz na głowę, układasz (przy filcowych trzeba uważać, żeby nie trzeć za mocno - robią się farfocle)
5. Czekasz z ułożonym, aż wyschnie.
Efekt końcowy wygląda tak: