Racja, posralo mi sie z MWD. Ogolnie zamierzam ogarniac jakis set pod Bieslan i zastanawiam sie nad kamizelka wlasnie. Z fotek widzialem najczesciej wlasnie Defendery i do tego uprzaz Partizan (ktora swoja droga kosztuje kupe kasy aktualnie). Do tego Altyn i Partizan w lato. Problemem jest tez to, ze bede uzywac wintoreza, a ladownic do tego chyba nie ma i nie jestem pewien czy do uprzezy bedzie sie dalo dopasowac te od swd ze smersza. Na razie nic wiecej mi nie przyszlo do glowy.
Biesłan to tylko Defendery i Reduty. Do tego szykuj się na piekielnie drogie pasoszelki SSO Partizan, bowiem głównie takich używały wówczas Alfa i Wymipeł. Poza tym wiadomo.Prawidłowo, maskałat Partizan SSO i hełm Ałtyn :)
Jeżeli chodzi o ładownice do magów dla VSS i VALów to ponoć do pasują do ładownic na natowskie magi STANAG. A kamizelki z takimi ładownicami robiło swego czasu SRVV (zdaje się ,że były w użyciu przez Alfę, nie wiem czy w Biesłanie ale na pewno w Nord-Oscie).
No wlasnie pisalem o cholernie drogiej uprzezy o wdziecznej nazwie partizan :) I srednio mi sie wydaje zeby bylo wygodnie wyciagac.te krociutkie magi od wssa z ladownic na 30stki stanagi. Chyba, ze chodzi o 20stki.
Autor cytatu: cypNo wlasnie pisalem o cholernie drogiej uprzezy o wdziecznej nazwie partizan :) I srednio mi sie wydaje zeby bylo wygodnie wyciagac.te krociutkie magi od wssa z ladownic na 30stki stanagi. Chyba, ze chodzi o 20stki.
Wszystko zależy ile jest się gotów za coś zapłacić. Wg mnie cena 500$ za komplet jest OK (i za taką jedna z osób je sprzedawała na RA, oczywiście rozeszło się natymiast).
Jakość na pewno nie. To jest kawałek historii (kamizelka ma ile, 10 lat?) i myślę, że bez problemu znajdziesz coś, co będzie wygodniejsze i lepiej wykonane.
Autor cytatu: kazikDex (ten z Indonezji, a nie Dexter od nas z forum) bedzie szył repliki tej kamizelki, cena ok. 150 Euro (jeśli dobrze pamiętam).
Dex twierdzi, że nieprędko będzie dostępna. To 150 euro jest już z wliczoną przesyłką. Sądząc po jego poprzednich produktach, to kopia będzie bardzo zbliżona do oryginału :)
Drogi Rusie, drobne pytanie do użytkowników KZMów.
Czy ktoś próbował to porządnie sprać by nie było to takie "plasticzane"? Jest sens czy KZM straci kolor i zeszmaci się? ;)
Siema
Pytanie być może nie o mnie, ale o moją giwere. Czy Rosjanie stosowali na AK74 celownik PSO-1? O PGO-7 wiem że tak, ale nigdy nie widziałem PSO na kałachu, a chce zrobić precyzyjną zabawke do ASG z dużym zasięgiem.
Dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam!
Szukam jakiejś konfiguracji na sezon późnojesienno-zimowo-wczesnowiosenny. Zakładając, że na ciele będę miał bieliznę termoaktywną, a na samym wierzchu maskałat zimowy (tylko zimą ofc.), to co lepsze - jakaś gorka, czy armiejska kurtka?
Zdecydowanie Gorka. Nie wiem jak te nowe armiejskie, ale te stare są naprawdę ciepłe i jak nie ma -20, to do biegania po lesie się nie nada (nawet zimą). Dodatkowo jak w samej Gorce i bieliznie będzie za zimno, to bez problemu dodasz pod gorkę kolejną warstwę w formie dodatkowego munduru.
Gorki SSO są bardzo fajne. W zimie zakładam polar i przy -15 jest bardzo komfortowo. Na jesienne, czy wiosenne temperatury jest idealna. Używałem jej w temperaturze +30 stopni, o ile bluza przy co drugim guziku zapiętym była bardzo przewiewna i zapewniała komfort termiczny, to niestety spodnie grzały. Ale kto normalny nosi Gorkę w takich warunkach? :)
Również polecam Gorkę, materiał dobrze znosi śnieg, deszcz, wiatr. Można pod nią wcisnąć sporo warstw ubioru. Ma bardzo sympatyczny kaptur. Najbardziej sprawdzona Goreczka jest klepana przez SSO/SPOSN. Jeżeli chodzi o podane pory roku - fajna będzie Gorka-E z wstawkami w kamuflażu SS-Jesień. W razie bardzo awaryjnych sytuacji z kurtki można zrobić worek transportowy :D