Witam,
Interesuje się Rosyjskim sprzętem wojskowym już od dłuższego czasu i ogólnie mam zamiar kiedyś uzbierać sprzęt na miarę Ruskiego soldata. Jako że ceny w PL są dość spore a sprzęt na ogół ciężko dostępny, raczej celuję we współczesne wyposażenie, chociaż jeszcze nie wybrałem konkretnej jednostki.
Jednak mam dwa pytania odnośnie mody w armii Rosyjskiej.
1. Co lepiej wybrać, mundur maskujący czy maskałat na początek. Myślałem o maskałacie, jako że w grupie której jestem obowiązuje mnie fleck BW i byłbym jedynym "rosjaninem", a maskałat mógłbym zawsze zdjąć.
2. Nie mogę dojść jak to jest z tą rozmiarówką w maskałatach. Czy one są szyte z zapasem i powinno się kupować "na wymiar", czy przeciwnie, wybierać numer większy.
Mam ok. 177cm wzrostu i jakieś 90-95cm w klatce zatem wymiar pasowałby 48-4, ale nie wiem czy nie okaże się za ciasny jakby chciał go założyć na mundur.
1. Ja bym wybral maskalat chociazby dlatego ze jest wiekszy ich wybor na rynku.
2. Wybierz swoj rozmiar (ani za duzy, ani za maly). Wiekszosc strokow jest szyta z odpowiednim marginesem rozmiaru jesli jest to odziez do noszenia na innej (maskalaty, gorki). Polecam tez temat na forum o rozmiarowkach (linka nie podam bo pisze z telefonu).
Zaczynam zabawę w takie troszkę ambitniejsze stylizowanie się (boję się powiedzieć że to będzie reko :) ) na Batalion Wostok.
Do sprawy postanowiłem podejść w miarę najpewniejszy sposób czyli "jest na focie to jest koszer" klik :)
Na tym zdjęciu staram się wzorować bo wydaje mi się najciekawsze i najbardziej klimatyczne.
Udało mi się wyłapać z foty że goście mają na sobie KZM w ciemnej brzozie, kamizelki "Czerepaszka". Buty są zagadką, nie potrafię ich zidentyfikować ani znaleźć dla nich "dobrego" zamiennika. Zastanawia mnie też co to za plecak może mieć jeden z tych panów, prywatnie podejrzewam że to może byc rd-54 we florze ale brak mi pewności.
Odchodząc od zdjęcia zastanawiam się też nad uzbrojeniem, na większości zdjęć widać AKMS-y z GP-25 i taki zestaw sobie właśnie składam. Ale co z granatami? Czego szukać żeby pasowało do tego klimatu?
Sympatyczny pan w kapturze ma buty firmy Buteks, jednej z najbardziej znanych na rosyjskim rynku.
Mają kontrakty dla służb, a ich buty są popularne przy prywatnych zakupach żołnierzy. Dystrybutorem jest m.in. SSO.
Mnie osobiście nie podobają się ich kosmiczne podeszwy ale o gustach się nie dyskutuje.
Do m23 był oryginalny beltkit produkcji Spław składający się z nadupnika i kilku kieszeń cargo, gdzieś na forum RA jest fotka takiego kompletu. Proponowałbym zbudować coś własnego w oparciu o hamerykański pas LC2.
Z naciskiem na to ostatnie, swoją drogą dobry nabytek jeśli chcesz stylizować sie na Czeczenie też.
Panowie- krótka piłka. Gdzie dorwać Moskwy? Ewentualnie jakie inne buty na Czeczenie, rok 1995-1996? Skąd? Buty mają być do styl/reko i ASG jednocześnie, dlatego z sapogami nie wyjeżdżać bo mam w tym biegac
@jakbus - Jak koniecznie chcesz buty sportowe to daruj se Moskwy, są przereklamowane. Spróbuj dorwać na ebayu jakieś oldschoolowe Adidasy czy Pumy, są równie koszer.
@Kamil - na allegro też dostaniesz - ja tak zrobiłem i mam teraz niebieskie oldschoolowe adasie i alternatywnie moskwy.
Ba! Nawet ostatnio na jakimś zlocie popindalałem w afgance z 6b3 i adasiach... jeno zdjęcia brak.
Mialem to w 2005. Pas fajna rzecz- nadupnik, 2 kiesznie na 2magi ak lub manierki 1L, z przodu/boku 2 kieszenie po 2 magi do SWD. Szelki do tego podchodzily dowolne na chaczyki, w tym ALICE. Nie produkuja juz tego. Nawet pas mial klamre zerznieta z LC2.
Autor cytatu: jakubsKamil- jakiś konkretny model Adidasów, Pum?
Rzuć okiem na ten temat: http://rusmil.net/forum/discussion/2874/1/halowki-trampki-adidasy-uzywane-przez-zolnierzy/#Item_25
Co prawda to jest o Afganie, ale dla Czeczenii też się sprawdzi. Jak poprzeglądasz sobie zdjęcia to zobaczysz sporo różnych modeli, w tym niektóre bardzo podobne do tych dzisiejszych (np. takie na dwa rzepy z przodu). Jak widać nawet w czasach ZSRR była pewna różnorodność butów sportowych. Do stylizacji po prostu poszukałbym czegoś podobnego. Do reko oczywiście trzeba by szukać butów z epoki.