Mam pytanko- jaki ekwipunek dobrać do Bekasa w "brzozie" by wszystko jakoś stylistycznie pasowało ? Dotychczas nie myślałem o żadnej kamizelce, raczej o standardowej parcianej ładownicy, manierce i bagnecie. Czy będzie to pasować ? Jakie formacje nosiły/noszą bekasa w berezce ?
Pas i parciana ładownica wyszły już z mody.Jest to raczej ekwipunek dla radzieckiego żołnierza ale od 1943 - 1985 czyli do pojawienia się staników które zaczęły wypierać zestaw pas i ładownica.Widziałem w użyciu Bekasy ale w Tigrze w Specnazie WW.W zwykłej armii nie widziałem.Ja mam Berkuta ale też w kamuflażu
Flektor-d i noszę Pioniera M 23 w kamo Las.Osobiście wolę oporządzenie w kamuflażu niż w mdłej oliwce.Kamizelka w kamuflażu będzie raczej pasować do wszystkiego np. mój pionier dobrze komponuje się z Partizanem Sposnu.Kamizelki ze Spławu mogę szczerze polecić ponieważ są dobrze wykonane i solidnie wykonane
materiał w nich użyty to kordura która gwarantuje długowieczność i nieprzemakalność sam sprawdzałem.Jeszcze taka dygresja po obejrzeniu kilku odcinków Desantury
doszedłem do wniosku że żeby wyglądać dobrze i rzeczowo w ruskim szpeju wcale nie trzeba się lansować na wojaka.W Desanturze pokazywali np. terrorystów z Kaukazu którzy nosili dowolny sprzęt Spławu czyli np.Beksy plus Pioniery i wyglądali oryginalnie.Tak sobie pomyślałem ,że można zawsze jak się nie ma sprzętu używanego w wojsku FR a ma się ruski szpej być Terrorystą z Kaukazu.Co wybacza pewne przekłamania sprzętowe i brak niektórych rzeczy z regulaminu lub celowe ich zastępowanie.
http://www.rusmilitary.com/images/bekas_birch.jpg - bekas obszyty jakby dla MWD- czy możliwe by tego tam używano ?
...i ostatnie pytanie- czy "czarne" AKS-74 były używane pod koniec wojny Afgańskiej ?
Słuchajcie ten typowy ,,afgan" lub mabut to co to tak w ogóle jest prosiłbym o odpowiedz bo szukam a znależć nie moge.
ps.jakby można było prośiłbym o wykaz wszystkich mundurów używanych w afganie
Afgan czyli jak mnie pamięć i wyjście z wprawy nie myli to Wz.88, " daty wprowadzenia" Mabuty nie pamietam, rzeknę ino iż był to "poprzednik", pozatym, chlopie, latwo tutaj te informacje znaleźć i zdjęcia 'nie tylko do lansu" przejrzeć :)
Na początku konfliktu były używane wz69 oraz Mabuty (przez nielicznych), później wszedł wz88 (zwany także M88) - ale wbrew pozorom wcześniej niż w 88 roku. Do tego dochodzą liczne inne ubrania jak zimówki (69,88,Mabuta), mundury pilotów, stroje skoczków, KZSy, KLMK (w różnych wariantach) itd. itp. Nie sposób wymienić wszystko i być pewnym, że nic się nie pominęło.
Autor cytatu: KonradW mundurach była doszyta dodatkowa klapa zakrywająca guziki
Tego to się domyśliłem :)
Może inaczej :
masz jakiś namacalny dowód (fotka, skan instrukcji, rzetelny opis historyczny, itp) na poparcie swojego stwierdzenia ?
Pytam, bo nigdy o czym takim jak "wz.69 z ukrytymi guzikami" nie słyszałem, a może przeoczyłem coś w typologi sowieckich mundurków :)
edy:
jako małe uzupełnienie do postu Kazika, fotki z roku 1987 i 1988
Skala użycia tych mundurków raczej znikoma ale były stosowane jak by co .... :)
A m21 z red zona jest powiązany z wz.88 lub 69 a i te mundury były w różnym kamuflażu nie tylko w khaki
A i wtedy to jako kamuflażu do różnego typu lasów używano brzozy iii
OK dobra na przyszłość będę wiedział a i moje pytanie czy M21 TO M88 i jakie kamuflaże były do 88 ?
Czy ktoś mi pomoże????
Może inaczej jakie mundury i kamo były używane w afganie?
Autor cytatu: BorysOK dobra na przyszłość będę wiedział a i moje pytanie czy M21 TO M88 i jakie kamuflaże były do 88 ?
M21 to nowoczesny wytwór. M88 czyli poprawnie mundur wz. 88, to radziecki mundur używany od pierwszej połowy lat 80-tych. Występował w maskowaniu khaki, TTsKO i w brzozie. Butanów i innych rzadkich dziwadeł nie liczę.
OK.Ale na zdjęciach wyglądają bardzo podobnie i zazwyczaj widuje się je w brzozie (przynajmniej innych nie widziałem) poszukam na forum ale czy można prosić o jakieś szczegóły.
Kamuflaż jest ten sam, ale kolory są inne (KLMK - biało/zielony, KZS - niezliczone kombinacje kolorów). Różnic w kroju jest baaaardzo dużo - trudno ich nie zauważyć i odróżnienie obu nie powinno sprawiać większych problemów. Poszukaj zdjęć KLMK i porównaj sobie z dowolnymi zdjęciami KZS.